Сериозен спор в Общинския съвет в Бургас за поредната продажба на общински жилища

0
147
Общински съвет Бургас
Общински съвет Бургас. Снимка: Искра.бг

Поредните искания за продажба на общински жилища предизвикаха сериозни спорове в Общинския съвет в Бургас. Дебатите бяха предизвикани от предложение за продажбата на апартамент в ж.к. „Славейков“ за цена, която според съветникът Константин Бачийски граничи с „безобразие“, защото е много по-ниска от пазарната. Затова той направи предложение сумата да бъде завишена с 10%, което беше отхвърлено при гласуването от мнозинството в местния парламент. Въпреки това искането на Бачийски беше подкрепено и от други общински съветници.

„Аз живея в същия този блок и преди около месец беше продаден апартамент в окаяно състояние за 52 000 евро. Преди няколко месеца в същия този вход на осмия етаж цената също беше ниска и я бяхме завишили с 10%“, каза Стоян Коларов от БСП.

„Да се запознаят с нормативната база. Да се пазим от приказки, че не се управлява добре общинската собственост. Има оценители и процедура, която се влачи повече от три месеца и ние тук да взимаме такива решения е малко рисково, защото този, който иска да закупи, не е длъжен да го направи, ако не одобрява цената. Така че ще напълним хазната с мечтите на някои колеги“, обяви Антонио Душепеев от ГЕРБ.

Константин Бачийски му опонира:

„Съгласен съм, че има оценители, но в икономиката има и друг измерител на ценообразуване и това е т.нар. пазар. Тоест с пазарната цена по-обективно можем да измерим колко струва един актив. Тук няма как да се съглася, че управляваме добре общинската собственост при положение, че продаваме с 40% по-ниско. Аз не съм погледнал в тавана. Има сайтове, които правят такава статистика.“

„Когато има нещо, продадено на доста по-висока цена, няма как да е добре, че го продаваме на доста по-ниско. А дали насрещната страна ще го купи, си е негов проблем. Още по-добре ако не го купи, защото ще настаним някой друг нуждаещ се“, каза от своя страна Христо Панайотов от БСП.

„За пореден път няма да подкрепя такава записка за продажба по този начин на общински имот. Три са нещата, които на мен не ми харесват. Първо, това е продажба на преференциални цени и това идва от това, че не е обявено на продажба чрез търг. Второто нещо е, че въпреки увеличаващия се риск на социално нуждаещи се, ние продължаваме да разпродаваме жилища. И третото е, че не мога да си отговоря на въпроса как така социално слаб може да си позволи да си купи жилище на такава цена. Нито една банка няма да му отпусне заеми. Аз познавам нормативната уредба и не обвинявам комисията. Затова призовавам да се върви към промяна, за да се намери начин за промяна на нормативната уредба и аз никога няма да подкрепя такава докладна записка на каквато и да било цена“, категоричен беше капитан Георги Събев от СЕК.

В дискусията се включи и кметът Димитър Николов:

„Взимам думата с желанието са защити всички наемателя на общински жилища, които са около 900. Средно годишно не повече от 1% от общинските жилища наематели кандидатстват да си ги закупят. През кабинета ми са минали голяма част от тези, които кандидатстват. Те идват, подтикнати от нуждата да останат и да се реализират в нашия град. Това са хора от нашия град. Тук са израснали, тук са учили средно и висше образование. Разбира се, има и такива, които са дошли от други градове и са живели достатъчно в Бургас, за да отговорят на изискванията. 1% не е голяма бройка, повярвали в себе си, видели някаква перспектива в Бургас, да получат по-добро заплащане, за да могат да кандидатстват и да си закупят общинското жилище. Това е и функцията му – временно да бъдат настанени, за да стъпят на краката си и да не мисля от квартира на квартира. В една част това са семейства с малки деца или възрастни хора. Вчера при мен беше майка с три деца, пребита от мъжа си. Иска да я настаним, за да не я пребие пак мъжа й.“

В крайна сметка докладната записка за продажбата на жилището беше подкрепено с 35 гласа „за“, двама „против“ и 7 „въздържал се“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments