Сенаторският пост в Аризона: Марк Кели побеждава републиканката Марта Максали

0
81
Сенат
Снимка от Pixabay

Демократът Марк Кели ще победи републиканската сенаторка Марта Максали в надпреварата за сенаторското място в Аризона, прогнозира „CNN“ вчера, с което демократите увеличават шансовете си за мнозинството в Сената. Стремежът им да си осигурят мнозинството в управлението е доста оспорван, тъй като до момента републиканците са успели да си спечелят преднина в редица други щати. Все пак осигуряването на място в Сената в Аризона е ключова победа за демократите, тъй като поемането на поста в щата беше сред приоритетните им цели.

Цялото внимание обаче сега е насочено към Джорджия, където битката за контрол над Сената вероятно ще бъде сведена до два балотажа през януари. Внимателно наблюдаваната надпревара за поста в Сената на Джорджия ще бъде между републиканския сенатор Кели Льофлер и демократа Рафаел Уорнок, прогнозира „CNN“ във вторник вечерта. Другата надпревара в Джорджия – между републиканския сенатор Дейвид Пердю и демократа Джон Ософ, също може да доведе до балотаж, въпреки че резултатите тепърва ще бъдат анализирани от екипа на „CNN“.

Сценарий, при който контролът над Сената в Джорджия става ясен едва след два балотажа през януари в Грузия, би означавал седмици на неистова и интензивна кампания, проведена от демократи и републиканци, за организирането на която, несъмнено ще бъдат нужни много финансови средства.

Надпреварата за сенаторския пост в Аризона се случва на фона на изключително оспорвана битка за подкрепа. Кели, пенсиониран капитан на флота и астронавт на НАСА, беше възприет от поддръжниците на Демократическата партия като една от знаковите фигури през 2020г. Той е женен за бившия конгресмен от Аризона – Габи Гифърдс, която беше простреляна в главата и оцеля като по чудо през 2011 г., а понастоящем оглавява движение, което се бори с въоръженото насилие. Демократичният претендент заяви силна позиция надпреварата, спечелвайки си подкрепа срещу Максали във всички анкети за проучване на общественото мнение, пуснати от „CNN“ тази година.

Максали, първата жена пилот на Американските въздушни сили, преди време пое поста, по-рано заеман от покойния сенатор Джон Маккейн. През 2018 г. обаче тя загуби в надпреварата за сенаторското място в Аризона от демократа Кирстен Синема. По време на кампанията Максали се опита да обвърже Кели с либералните лидери, обвинявайки го, че ще популяризира „най-радикалната програма, на която нацията е била свидетел някога“. Кели от своя страна нападна Максали заради мерките в областта на здравеопазването и пандемията от COVID-19, като в един момент дори заяви, че „200 000-те починали от вируса американци са доказателство, че Вашингтон, тази администрация и сенатор Максали не са си свършили работата безупречно“. „Горда съм, че се боря за Аризона заради неща като намаляването на данъците Ви.“, каза Максали. „Горда съм, че се боря за Аризона всеки ден.“, добави тя по-късно. Опитвайки се да й опонира, Кели нарече цялостното поведение и действия на президента „неприемливи“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments