СЕК: Какво се крие зад увеличението на цената на водата в Бургас?

0
258
Константи Бачийски
Константи Бачийски показва документите. Снимка: СЕК

ВиК-Бургас няма никакви основания да увеличава цената на водата с цели 60%. Около това становище се обедини ръководството на ПП „Средна европейска класа“ /СЕК/, която е част от „Продължаваме промяната“ /ПП/.

Константин Бачийски, Иван Иванов и Стоян Царев представиха доказателства, от които става ясно, че причината за ценовото повишение се крие по-скоро в действията на ръководството на дружеството, отколкото в моментната ситуация у нас.

Според общинския съветник Иван Иванов ВиК-Бургас е в добро финансово състояние според отчетите, които дружеството е публикувало. От тях става ясно, че няколко поредни години е отчетена значителна печалба. Според него в този тежък икономически момент дружеството може да поеме част от сумата на повишените разходи, вместо да залага увеличение на печалбата, която според плана отново е в размер на няколко милиона лева.

Зам.-председателят на СЕК Стоян Царев припомни, че ВиК-Бургас отново е спечелило пореден проект за около 450 млн. лева за модернизация и обновяване на водопреносната мрежа. На този фон остава необяснимо изнесените данни от дружеството, с което във водоснабдителните системи загубите на ден за един километър се увеличават от 15,56м3 през 2020 на 19,02м3 през 2021 при положение, че през годините са инвестирани много милиони в подобряване на водопреносната мрежа.

Стоян Царев посочи като скрит фактор за шоковото увеличение на цената на водата и това, че преди около 2 години бургаското водно дружество самостоятелно започва да изпълнява проект за изграждане на връзка между мрежата и язовирите Порой и Ахелой. Държавният ВиК холдинг тогава отказва да финансира проекта и той стартира със средства осигурени от бургаското дружество, които бързо трябва да бъдат възстановени, вместо да са разпределени дългосрочно във времето.

Константин Бачийски директно обвини за шоковото поскъпване на водата новия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. Иванов веднага след завръщането си на поста е одобрил увеличението за Бургаска област, без да се съобрази с възраженията за поскъпване в такъв размер на предшественика си Станислав Тодоров.

Бачийски припомни, че още през декември 2021 със стъпването на предходното правителството отново Иван Иванов предложи поскъпване на тока за бита с над 13%. Тогава новоизбраното правителство и в последствие тогавашния председател на КЕВР Станислав Тодоров задържаха цената на тока без промяна до 30 юни тази година и разрешиха увеличение от 1 юли с едва 3% вместо първоначално исканите 13%.

„Сега разбирате ли защо е важно кой е начело на КЕВР. Този орган оказва влияние върху живота на всеки един българин, на цялата икономика. Вече е ясно, че изборът е между това начело на КЕВР да е човек, който защитава интересите на гражданите и на бизнеса, или човек, който защитава неясни интереси и обслужва монополистите“, коментира Константин Бачийски.

Заедно с колегите си той поиска промяна на ръководството на ВиК-Бургас и призова Прокуратурата да провери изпълнението на проекта за строителството на новата водопроводна връзка към малките язовири край Ахелой и Порой.

Пред СЕК граждани и представители на бизнеса вече са заявили намерението си да протестират срещу шоковото поскъпване на водата. Същевременно партията е ангажирала голяма правна кантора да проучи всички юридически възможности за обжалване и отмяна на решението на КЕВР, така че да бъдат защитени интересите на хората в Бургаска област.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments