СЕК-Бургас разисква три наболели теми – вода, бизнес и не спазено кметско обещание

0
153
Росен Топкаров, Иван Иванов и Красимир Калудов
Росен Топкаров, Иван Иванов и Красимир Калудов. Снимка: Искра.бг

Общински съветници от ПП „Средна европейска класа“ /СЕК/ излязоха с позиция по три актуални теми от работата на Общинския съвет в Бургас. Това се случи днес пред журналисти. Представителите от партията бяха Красимир Калудов, Иван Иванов и Росен Топкаров.

Иван Иванов посочи, че една от притеснителните теми за бургазлии е тази за високите цени на водата. По думите му причината да се разглежда отново това е, че за кубик вода бургазлии плащат 4,39 лева.

„Няма основание да се вдига цената на водата или по това, което се показва от чисто финансовите резултати на ВиК-Бургас. И до този момент смятаме, че вдигането й е неоснователно. Най-важното, което се случи през последните месеци е, че от водното дружество ни изпратиха седем бизнес-плана. Те определяха различни нива на цените за кубик вода. Именно поради тази причина, аз като общински съветник изразих мнение, че най-подходящия бизнес-план е този, който би удовлетворил гражданите до някаква степен. Цената на водата трябва да се върне на нива 3,09 лева за кубик без ДДС. Това със сигурност ще облекчи финансовата тежест на гражданите. Притеснителното е, че действия до този момент няма. Реално потърпевшите са гражданите“, подчерта Иванов. Той е категоричен:

„Тази цена е неоснователна и всички може да плащат по-ниска стойност на сметките си.“

Втората коментирана тема, която през последните месеци повдигна много въпроси и все още остава неразрешена, е промяна в Наредбата за преместваемите обекти. Иван Иванов посочи, че такива казуси ще изскачат, докато не бъдат внесени промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Според него процедурата ще се опрости, ако приемането на документите за премествайте обекти става по електронен път, а срокът за разрешителните се удължи от 3 на 5 години. Той подчерта:

„Има проблем в Наредбата и той е най-вече в това „първи по време-първи по право“. Ние смятаме, че не е редно хората от ранни часове на деня да стоят и да чакат някой да не ги пререди. Създаде се напрежение в Центъра за административно управление /ЦАО/ „Зора“, където наш колега не беше допуснат да наблюдава самия процес. Тук голяма вина има и самият директор Стефан Дубаров,, тъй като почти всяка седмица има сигнали срещу него заради непристойно държание.“

„Г-н Димитър Николов да вземе мерки и да отстрани този човек, тъй като той руши реномето и имиджа на Общината, както и доверието на адмирацията в града“, призова Иван Иванов. Красимир Калудов от своя страна коментира тази тема така:

„Едно от нашите предложения е да се създаде електронна платформа за кандидатстване по примера за кандидатстване на детски градини. Признаваме си, че предложението ни беше прието с някаква вътрешна съпротива от другите общински съветници. Ако тази платформа бъде направена ще се тества и ще се намери начин да заработи. Ние предложихме всички свободни позиции да бъдат видими и прозрачни в специална директория на сайта на Общината. Всеки да знае докога и кога е свободна тази позиция, за да може да си подготви документацията и да кандидатства. За това предложение не е нужна законова промяна. Това ще е добре за града и бизнеса.“

Общинските съветници от СЕК се обединиха около това, че Комисията по чл. 56 в Община Бургас, отнасяща се за преместваемите обекти, е създадена да промени досегашните практики.

Росен Топкаров и Иван Иванов
Росен Топкаров и Иван Иванов. Снимка: Искра.бг

Росен Топкаров коментира тема, която представлява не спазено предизборно обещание на кмета Димитър Николов. Той припомни:

„Интересувам се от всяка една инвестиция и от всеки един човек, който иска да направи нещо за града, отваряйки нови работни места и да инвестира тук, така че Бургас да се развива и да върви напред. През 2019 година, тогава в кампанията на местните избори в Бургас, г-н Димитър Николов изнесе информация, че в града ще започне производството на научноизследователски и производствен комплекс за части за самолетни двигатели за самолети „Боинг“ и ще бъде инвестирано от компанията „Сигматек“ ЕООД, в която до 2020 година ще работят над 450 души. Кампанията мина и всички забравиха за обещанията. Аз обаче не съм забравил и след 4 години във въпросната компания не е работил повече от един човек.“

Припомняме ви, че инвестицията на компанията „Сигматек“ ЕООД е на стойност 30 млн. долара и първата копка беше направена на територията на „Индустриален и логистичен парк–Бургас“. Тогава изпълнителният директор и собственик на „Сигматек“ ЕООД Алексей Филипов обеща сътрудничество с Общината и с бургаските университети. Той твърдеше, че дейността на базата ще бъде свързана с услуги в турбостроенето като ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти на самолетни газотурбинни двигатели. Димитър Николов тогава уточни, че клиенти са заводите на „Боинг“ в САЩ, на „Еърбъс“ в Европа и Япония.

„До момента имаме оградата на компанията, все още никой не работи там, тепърва очакваме първият двигател за „Боинг“ да бъде произведен за града. Защо ви казвам всичко това? В момента отново сме в предизборна кампания и отново ни се обещава, че трябва да гласуваме за партия, която е предвидима, дава сигурност и спокойствие. В случая ви показвам как тя не може да предвиди какво ще се случи следващите 20 дни, а не в следващите 4 години. Това, което ние ще предприемем през следващите месеци, докато сме общински съветници, е да зададем достатъчно въпроси към администрацията и към г-н Николов: Какви мерки са предприети спрямо тази компания?“, каза Топкаров.

По време на пресконференцията се обсъди съдбата и на спортния комплекс „Черноморец“. Притесненията са, че бургазлии могат да загубят легендарния спортен комплекс заради небрежност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments