Седем депутати напуснаха Лейбъристката партия във Великобритания

0
36
Парламент, Великобритания. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

Седем члена на Лейбъристката партия на Великобритания напуснаха парламентарната група, съобщи Би Би Си.

Като причина за напускането си депутатите посочиха провалите на ръководството по отношение на Брекзит и проявите на антисемитизъм в партията.

Сред напусналите са депутати Чука Умуна, който преди време бе смятан за потенциален бъдещ лидер на лейбъристите, и Лусиана Бъргър, която стана известна с критиката си срещу антисемитизма в Лейбъристката партия.

Мнозина лейбъристи са недоволни от лидера на партията Джереми Корбин. Те го обвиняват, че е слаба опозиция срещу плановете на Консервативната партия за Брекзит и че се е провалил с изкореняването на антисемитските настроения в Лейбъристката партия.

Останалите петима напуснали са Крис Лесли, Анджела Смит, Гавин Шукър, Майк Гейпс и Ан Кофи.

Корбин заяви, че е разочарован от решението на депутатите да напуснат партията.

Седемте напуснали са малка част от общо 256-те депутати на лейбъристите, но това е най-значителният подобен случай след 1981 г., когато членството си в партията прекратиха четирима високопоставени нейни представители, отбелязва „Асошиейтед прес“.

За момента не е известно дали напусналите ще се опитат да направят нова парламентарна група, но техни представители са заявили, че нямат намерение да се присъединят към нито една от вече съществуващите групи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments