СДС предлага двукамарен парламент, който да избира президента

0
237
Народно събрание, София. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

От Съюза на демократичните сили /СДС/ внесоха в парламента своите предложения за промени в Конституцията. От партията искат да бъде свикано Велико Народно събрание, след което този институт да се саморазпусне. От политическата сила подкрепят идеята за намаляване на броя на народните представители. Според тях трябва да има двукамарен парламент, като горната камара да бъде с мандат от 5 години и да се избира мажоритарно на база на съответните избирателни райони с еднакъв брой депутати от всеки избирателен район, независимо от броя на населението. Долната камара да бъде с мандат от 4 години, като народните представители да се избират пропорционално, като отговарят на броя на населението в съответните избирателни райони.

Според СДС президентът трябва да се избира от Народното събрание с 2/3 на съвместно заседание на двете камари. От СДС предлагат още да се премахне длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов държавен глава.

От партията искат и ново административно деление и намаляване на броя на общините с цел подобряване качеството на обслужване на гражданите и в съответствие с европейските стандарти. Според тях трябва да се въведе и второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети. Освен това от СДС се обявяват за финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите.

И последното, шесто предложение на политическата сила, предвижда след избиране на „тримата големи“ в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което президентът да издава указ за назначаването им.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments