Сдружение РОД със сигнал до МВР, ДАНС и МОН за опасно съдържание в учебник за 6-ти клас

0
67
Училище
Училище. Снимка: Община Асеновград

От Сдружение „РОД Интернешънъл“ са изпратили сигнал до Министерството на образованието и науката /МОН/, Министерството на вътрешните работи /МВР/ и Държавната агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/ заради опасно според тях съдържание в учебник за 6-ти клас, съобщиха от организацията. 

Самият Управителен съвет на РОД вчера е бил сигнализиран за текстовете. Става въпрос за учебник по предмет „Човекът и природата“ за 6-ти клас на издателство „Просвета“. Конкретното съдържание се намира на страница 155 в урок 74 „Грижа за растежа и развитието в училищната възраст“. От РОД обясниха, че въпросната страница 155 е била премахната от електронно четимия вариант на учебника на сайта на издателството. 

Текстът гласи следното:

„Половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация.“

Задача номер 3 в същия урок има следното съдържание:

„Дискутирайте различните видове сексуална ориентация.“

Затова от РОД отправят следните въпроси към българските институции, които са отговорни за образованието, националната сигурност и опазването на обществения ред в страната: 

  1. Кой и на база каква учебна програма, одобрена от МОН е допуснал тези пропагандни идеологически псевдонаучни концепции за човешката сексуалност да бъдат внушавани на българските ученици?
  2. Спазени ли са всички изисквания за контрол и мониторинг на учебното съдържание, влизащо в употреба в българските образователни институции?
  3. Имало ли е и има ли натиск или лобиране в посока имплементирането на идеите за нетрадиционна сексуалност в учебни материали и пособия и ако има, от страна на кои лица/организации?

„Ние от Сдружение „РОД Интернешънъл“ като отговорни български граждани и родители, сезираме Министерството на образованието и науката, Министреството на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност и настояваме за незабавна намеса и действия за изтегляне на посочения учебник от българските училища, пълно и прозрачно пълномащабно разследване на този пропуск в процедурите на МОН, подвеждане под отговорност на всички лица, замесени във внедряването на опасно и вредно идеологическо съдържание, насочено срещу психичното и физическото здраве на подрастващите, както и срещу демографската стабилност и националната сигурност на Република България“, се посочва още в сигнала. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments