Създаването на „Музей на българската носия“ във Варна: Стъпка към запазване на културното наследство

0
72
Българска народна носия
Снимка: Pixabay

В една инициатива, която бележи стремежа към съхранение и популяризиране на богатото културно наследство на България, Татяна Асенова, управител на Ритуална зала-Варна, предложи създаването на „Музей на българската носия“. Идеята беше представена по време на приемната на заместник-кмета по културата, образованието и спорта Павел Попов, като част от усилията за обогатяване на културния ландшафт на града.

Музеят има за цел да експонира колекция от 400 уникални, автентични и ръчно изработени български носии от 16 области на страната, притежание на общинската фирма. Това предложение излиза от желанието да се създаде пространство, което не само да представя тези ценни артефакти на гражданите и посетителите на града, но и да предлага уникална обстановка за провеждане на сватбени церемонии и други социални събития.

Основен предизвикателство пред реализацията на проекта е необходимостта от адаптация и оборудване на съществуващите помещения в сградата и двора на ОФ „Обреди“ ЕООД, известни със своята специфична старинна архитектура. За да станат достъпни и функционални за целите на музея, те се нуждаят от ремонт и инсталиране на рампи за детски колички и инвалиди.

Заместник-кметът Павел Попов изрази подкрепа за идеята и се ангажира да оцени потребностите и възможностите за развитие на музейното пространство. Предложенията за финансиране на проекта ще бъдат разгледани в контекста на бюджета на Община Варна за 2025 година.

Инициативата за „Музей на българската носия“ е част от по-широк диалог между местната власт и активните членове на общността във Варна, насочен към развитието на културни, образователни и артистични проекти в града. Други заявки, обсъдени по време на приемната, включваха разширяване на образователната инфраструктура, създаване на художествени ателиета и организиране на летни театрални фестивали, подчертавайки ангажираността на гражданите и властите към създаването на богат и разнообразен културен живот във Варна.

Приемен ден на заместник-кмета Павел Попов е всяка втора и четвърта сряда от месеца, като той продължава да бъде отворен за предложения и инициативи от страна на гражданите, допринасящи за културното и общественото развитие на града.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments