Създава се Стратегически съвет към президента

0
68
Президентство
Президентство. Снимка: Президентство

Държавният глава Румен Радев създава със свой указ Стратегически съвет към президента на Републиката, съобщиха от прессекретариата на президента.

Стратегическият съвет е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на Република България и има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

Председател на Стратегическия съвет при президента е началникът на кабинета на държавния глава Иво Христов. Той е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средното си образование в „Athénée Royale“ в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста. Работил е като журналист в RFI-България, НТВ, БНТ и сп. „Europe Magazine“, издавано в Париж (2000-2001 г.). Автор на политическата биография на Франсоа Митеран, издадена на български език през 2000 г. Автор на блога leroisalomon.blog.bg. Публикувал е в списание „L’Europeo“, вестник „Сега“ и списание „Тема“, кореспондент на сайта Courrier des Balkans за България. Редактор и коментатор в списанието за политически анализи „A-specto“ (2014-2016). Публикувал е статии посветени на киното, литературата и фотографията. Автор на две фотографски изложби.

Иво Христов е създател на сдружение „Солидарна България“.

Владее френски, английски, руски и испански език. Назначен e за началник на кабинета на държавния глава с указ на президента №45 от 23 януари 2017 г.

Заместник-председател на Съвета е Невин Фети, съветник на президента по правни въпроси. Тя е родена на 2 април 1977 г. във Варна, където завършва езикова гимназия с изучаване на френски език. През 2001 г. придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от 2005 г. има магистърска степен по защита на националната сигурност от Академията на Министерството на вътрешните работи. Защитава дисертационен труд и придобива образователно-научна степен „доктор“ по въпросите на сключването и изпълнението на договори с достъп до класифицирана информация.

През 2002 г. е съдебен кандидат в Софийския градски съд. Била е адвокат в Софийската адвокатска колегия (2002-2003), работила е в Държавната комисия по сигурност на информацията (2003-2004), заемала е последователно длъжностите асистент, старши асистент и главен асистент в Академията на Министерството на вътрешните работи (2004-2012). В периода 2007-2011 е секретар на Президента на Република България по юридически въпроси. Хоноруван преподавател по дисциплината „Гражданско право – обща част“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието по въпросите на защитата на класифицираната информация. Автор е на множество статии.

Владее турски, френски, руски и английски език.

Другите членове на съвета са: Александър Маринов, Атанас Пеканов, Владимир Шейтанов, Гергана Пирозова, Еленко Божков, Жасмина Мирчева, Живко Георгиев, Калоян Методиев, Петър Воденски и Румен Гълъбинов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments