Съюзът на птицевъдите в България: Оказваме съдействие на КЗК при извършваната проверка

0
63
Комисия за защита на конкуренцията
Комисия за защита на конкуренцията. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е извършила внезапна проверка в офиса на Съюза на птицевъдите в България /СПБ/, съобщиха от организацията. Тя е била на 21 март.

По предоставената от КЗК информация те са се самосезирали за установяване на наличието на нарушения по чл. 15 от ЗЗК срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия. Акцията е заради подозрение за недопустими практики при определяне на цените на хранителните продукти, предлагани на пазара от членовете на Съюза, по веригите на производство – търговия на едро и дребно, както по отделните хоризонтални, така и по вертикалните нива от страна на големите разпространители.

Комисията е преценила, че следва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост, съобщиха още от организацията. 

Съюзът на птицевъдите в България е оказал пълно съдействие на Служителите на КЗК и на служители на МВР и предостави цялата информация, необходима на държавните органи, с оглед установените им правомощия. От офиса на СПБ бяха иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.

„Тъй като нашата дейност и на членовете на сдружението се регулира сериозно от множество нормативни актове и е предмет на надзор от държавни органи, в това число Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и Министерство на земеделието, винаги сме действали при спазване на разпоредбите на Закона и нямаме никакви притеснения по отношение на резултата от проверката“, категорични са от Съюза на птицевъдите в България. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments