Съветници от Бургас настояват да бъде изграден бюст-паметник на Иван Вазов

0
173
Паметник на Иван Вазов
Паметник на Иван Вазов. Снимка: Pixabay

Общински съветници от НФСБ са внесли докладна записка, с която настояват да бъде изпълнено решение на Общинския съвет в Бургас отпреди повече от 10 години за проектиране и изграждане на бюст-паметник на Иван Вазов в Приморски парк на т.нар. Алея на възрожденците. Докладната записка днес беше подкрепа по време на заседанието на Комисията по правни въпроси.

Оказва се, че още на 24 юни 2010 година тогавашният Общински съвет приема решение, с което възлага на кмета на Община Бургас да предвиди финансови средства при актуализацията на бюджета за предприемане на всички необходими действия за проектиране и изграждане на бюст-паметник на големия български писател. И към днешна дата това не е направено и паметник все още няма, въпреки че са минали повече от 10 години.

Съветниците от НФСБ посочват, че заслугите на Иван Вазов са безспорни за развитието на българската литература. Освен това през 1921 година той е бил посрещнат и в Бургас. Последното му литературно произведение пък е пътепис, посветен на бургаския залив.

На 22 септември тази година се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов. Затова съветниците подчертават, че е крайно време решението на Общинския съвет в Бургас от 2010 година да бъде изпълнено и да бъде изграден бюст-паметник. Те считат, че средства за това трябва да бъдат предвидени в бюджета за 2021-а.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments