Съветът по върховенство на правото бе запознат с основните акценти в проекта за нов ЗСВ

0
22
Работната група
Работната група. Снимка: МП

Основни акценти в подготвяния в Министерството на правосъдието проект за нов Закон за съдебната власт /ЗСВ/ бяха представени от министър Атанас Славов на заседание на Съвета по върховенство на правото.

Доц. д-р Славов наблегна на структурната реформа, произтичаща от измененията в Конституцията, която предвижда обособяване на Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет и Общо събрание, конкретизирането на техните функции и гарантирането на политически неутралитет на изборните членове на съветите от парламентарната квота. Част от предлаганото решение е разширяване на кръга на номиниращите с Висшия адвокатски съвет, юридическите факултети, заемащи челни места в националната рейтингова система на МОН и други.

Като друг акцент бе посочено осигуряването на независимост на членовете на съдебния Инспекторат, чрез въвеждането на повишени изисквания към кандидатите и промяна в начина на номинирането им.

Работната група
Работната група. Снимка: МП

Набелязват се и сериозни промени в конкурсите, атестирането и командироването на магистратите – теми, разработени от отделна работна група в МП. Предстои дебатът по текстовете за дисциплинарната отговорност на съдии, прокурори и следователи, както и за новата организация на прокуратурата. Няма единен европейски стандарт за прокуратурата, стоят ред открити въпроси, на които трябва да намерим убедителен за обществото отговор, подчерта министърът на правосъдието.

Атанас Славов бе категоричен: работната група по новия ЗСВ трябва да приключи дейността си в края на този месец, но това не е краят на обсъжданията и дебатите. Предстои обществено обсъждане на проекта, оценка за въздействието, внасяне в Министерския съвет, а оттам в парламента.

Началникът на кабинета на министъра Борислав Ганчев докладва пред Съвета напредъка на експертната работна група по делата срещу участието на обществеността /SLAPP делата/. Активно се работи по изменения в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, посоката е ясна, работата е пред финал.

„Изключително удовлетворителна, качествена и отговорна дейност на работната група“, коментира адвокат Александър Кашъмов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments