Състоянието на ВиК-Дупница е катастрофално

0
717
ВиК-Дупница
ВиК-Дупница. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Състоянието на ВиК-Дупница е „пред катастрофа“ и пред фалит. Оценката е дадена по време на среща, която е била свикана от председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов и в която участваха съветници, представители на общинската администрация и експерти. Задълженията на дружеството са близо 2 милиона лева, сметките му са запорирани, няма пари и да се купи нова техника.

Поради задълженията Националната агенция за приходите преустановява 40 на сто от финансовите постъпления на ВиК. Регионалният оператор „Кюстендилска вода“ също заяви, че ще наложи запор, предава „БНР“.

Нужни са приблизително 300 000 лева за купуване на нова техника, с която да бъдат отстранени авариите по мрежата. Увеличават се и сметките за ток. По време на дискусията стана ясно, че дружеството едва плаща възнагражденията на екипите и администрацията, за което са нужни близо 105 000 лева на месец.

Същевременно се увеличава събираемостта, като са били издадени и 300 акта за незаконни отклонения по мрежата, има дела срещу абонати със задължения.

На следващото заседание на Общинския съвет се предвижда да бъде обсъдено финансовото и организационното състояние на дружеството, като има и предложение да се изтегли банков кредит от 1 мил. лева, по който гарант да бъде Общината.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments