САЩ са казали на Израел, че няма да се присъединят към ответни удари по Иран

0
38
Боен самолет
Снимка: Pixabay

Белият дом е предупредил Израел, че САЩ няма да участват в ответни удари по Иран. Това съобщиха високопоставени представители на администрацията, цитирани от “BBC”.

През нощта срещу Израел бяха изстреляни над 300 безпилотни самолета и ракети, което според Иран е в отговор на удара по консулството му в Сирия от 1 април.

Почти всички оръжия бяха свалени от израелски, американски и съюзнически сили, преди да достигнат целите си. Официални лица предадоха, че Джо Байдън е призовал Израел да обмисли отговора си внимателно.

Говорейки пред репортери в неделя, високопоставен служител на администрацията заяви, че Байдън е казал на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху „да помисли много внимателно и стратегически“ за това как неговите сили да отговорят на безпрецедентната акция – първата директна атака от страна на Иран срещу страната.

Служителят добави, че администрацията на Байдън смята, че Израел „е получил най-доброто“ в размяната, която започна, когато висши ирански военни командири бяха убити в сградата на иранското консулство в Сирия.

Около 99% от ракетите, безпилотните самолети и крилатите ракети, изстреляни по време на иранската ответна операция, бяха свалени или прихванати – което американските служители изтъкват като признак за израелското военно превъзходство над Иран. Американски самолети и военни кораби свалиха десетки ирански снаряди по време на нападението. Повече от 80 безпилотни летателни апарата и най-малко шест балистични ракети бяха свалени от американски самолети и кораби или от силите за противовъздушна отбрана над Ирак. Това включва седем безпилотни летателни апарата и една балистична ракета, които се подготвяли за изстрелване от Йемен, допълва Централното командване на САЩ (Centcom) в актуализирано съобщение в неделя.

Разговорът между Байдън и Нетаняху се е състоял в момент на повишена емоционалност непосредствено след нападението, което включва около 100 балистични ракети, летящи едновременно към Израел. По време на разговора двамата лидери са обсъдили как да забавят темпото и да обмислят нещата, като Байдън е подчертал, че Израел се е справил по най-добрия начин. Служителят обаче отказа да каже дали Белият дом е предупредил за значителен отговор, като каза само, че това е изчисление, което израелците трябва да направят.

В поредица от телевизионни изяви по американските информационни канали по-рано през деня говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби многократно заяви, че САЩ са дали ясно да се разбере на Израел, че се стремят да избегнат по-широк конфликт. Висшият представител на администрацията уточни, че същото послание е било изпратено на Иран по дипломатически канали.

И Кърби, и официалният представител бяха категорични, че САЩ ще продължат да защитават Израел, но изключиха възможността да участват в какъвто и да е израелски отговор. Тази позиция предизвика критики от страна на някои американски законодатели и бивши служители от двете страни на политическия спектър.

Представителят на републиканците от Охайо Майк Търнър, който е председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, изрази мнение, че коментарите на Кърби за деескалация на конфликта са погрешни. Ето какво каза той по NBC:

„Той вече ескалира и администрацията трябва да реагира.“

А Джон Болтън, който беше съветник по националната сигурност при президента Доналд Тръмп, смята, че САЩ трябва да се присъединят към Израел, ако той реши да предприеме ответна атака срещу ядрената програма на Иран. Пред NewsNation той обобщи:

„Мисля, че Израел може да унищожи или обезсили много съществена част от програмата, ако не и изцяло. Честно казано, ако Израел е готов да преследва ядрената програма на Иран, Съединените щати трябва гордо да се присъединят към тях.

След иранската атака срещу Израел Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите, каза, че органът ще опита отново да приеме военна помощ за Израел.

Предишни опити за изпращане на по-голяма помощ за Израел се провалиха на фона на призивите на демократите, че пакетът от помощи трябва да включва и помощ за Тайван и Украйна. Мик Мълрой, бивш заместник-министър на отбраната за Близкия изток, заяви пред “BBC”, че помощта за Израел трябва да бъде приета незабавно. Ето и неговия коментар по темата:

„Ако не беше помощта за сигурността на САЩ, можеше да сме изправени пред голяма регионална война. Тази добавка, както и тези за Украйна и Тайван, са в интерес на националната ни сигурност. Това не е благотворителност. Тя е част от националната отбрана на САЩ.

След иранската атака: Израел постави армията си в пълна бойна готовност

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments