САЩ затяга ограниченията на достъпа на Huawei до технологии и чипове

0
66
Телефон и клавиатура.
Снимка: Пиксабей

Администрацията на Тръмп обяви в понеделник, че ще засили допълнително ограниченията за Huawei Technologies Co, насочени към ограничаване на достъпа до търговски достъпни чипове, съобщава “Ройтерс”Действията на американския отдел за търговия, оповестени за първи път от агенцията, ще разширят обявените през май ограничения, насочени към предотвратяване на китайския телекомуникационен гигант да получава полупроводници без специален лиценз – включително чипове, направени от чуждестранни фирми, които са разработени или произведени с американски софтуер или посредством щатски технологии.

Администрацията също така ще добави 38 филиала на Huawei в 21 държави към икономическия черен списък на правителството на САЩ, казаха източниците, като така скочи общата бройка до 152 филиала, откакто Huawei беше добавен за първи път през май 2019 г.

Търговският секретар Уилбър Рос заяви пред Fox Business, че ограниченията на чиповете, проектирани от Huawei, наложени през май, “ги накара да предприемат някои уклончиви мерки. Те преминаваха през трети страни”, подчерта Рос. И добави:

“Новото правило пояснява, че използването на американски софтуер или американско оборудване за производство е забранено и изисква лиценз.”

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че промяната на правилото “ще попречи на Huawei да заобиколи закона на САЩ чрез алтернативно производство на чипове и предоставяне на чипове извън този пазар”. Той добави в изявление: “Huawei непрекъснато се опитва да избегне ограниченията на САЩ, наложени през май.”

Huawei не коментира веднага. Тъй като отношенията между САЩ и Китай са най-лошите от десетилетия, Вашингтон настоява правителствата по целия свят да изтръгнат Huawei, с аргумента, че той ще предаде данни на китайското правителство за шпиониране. Huawei отрича, че шпионира Китай.

Новите действия, които влизат в сила незабавно, би трябвало да предотвратят опитите на Huawei да заобиколи контрола върху износа на САЩ, съобщиха от Commerce

“Става ясно, че ние обхващаме дизайна на нестандартни стоки, които Huawei може да се стреми да закупи от дизайнерска къща на трета страна”, каза пред Ройтерс служител на Министерството на търговията.

Ново отделно правило изисква компаниите от икономическия черен списък да получат лиценз, когато компания като Huawei в списъка действа “като купувач, междинен получател, краен реципиент или краен потребител”.

Отделът също потвърди, че няма да удължава временния общ лиценз, който изтече в петък за потребителите на устройства и доставчици на телекомуникационни услуги на Huawei. Сега страните трябва да подават заявления за лиценз за транзакции с предварително разрешение. Министерството на търговията приема ограничено постоянно разрешение за юридическите лица на Huawei да позволят “текущи изследвания на сигурността, които са от съществено значение за поддържането на целостта и надеждността на съществуващите мрежи и оборудване”.

Съществуващите американски ограничения вече оказаха силно влияние върху Huawei и неговите доставчици. Майските ограничения не влизат в сила в целия си мащаб до 14 септември. На 8 август финансовото списание Caixin съобщи, че Huawei ще спре да прави водещите си чипсети Kirin следващия месец поради натиска от страна на САЩ върху доставчиците.

Отделът на HiSilicon на Huawei разчита на софтуер от американски компании като Cadence Design Systems Inc (CDNS.O) и Synopsys Inc (SNPS.O), за да проектира своите чипове и да възлага производството си на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) (2330.TW) , която използва оборудване от американски компании. TSMC заяви, че няма да изпраща пластини (за чипове бел. ред.) до Huawei след 15 септември.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments