САЩ: Защо хората продължават да коригират президента Джо Байдън?

0
21
Президент Джо Байдън
Президент Джо Байдън. Снимка: U.S. Mission to NATO, Facebook

Президентът Джо Байдън обеща на гласоподавателите, че винаги ще им дава ясни и директни отговори. Въпреки това, откровеният му начин на изразяване продължава да го вкарва в неприятности. Напоследък държавният глава отправя серия от безцеремонни изказвания по темите за Тайван, COVID пандемията, крайните поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп, както и по въпроса дали Владимир Путин трябва да управлява Русия. Всеки път обаче, когато той изразява позицията си, някой високопоставен служител на Белия дом, депутат от Демократическата партия или негов политически съюзник обяснява, че Байдън всъщност не е казал това, което всички са чули от него, или че всъщност не е имал предвид това, което вече е споделил.

Сега всички тези действия повдигат въпроса дали опитите за опровергаване на думите на Байдън не нанасят повече вреди, отколкото първоначалната откровеност на президента, тъй като по този начин се подкопава неговият авторитет, пише „CNN“.

Байдън сам признава шеговито, че е „машина за гафове“, тъй като острият му език често го вкарва в неприятни ситуации в Сената и беше причина за първоначалното недоверие към него като вицепрезидент от страна на някои поддръжници на администрацията на бившия лидер Обама. Все пак, Байдън вече е главнокомандващ на страната и може да говори каквото си иска, поне докато не го коригират. Често обаче отстрани това изглежда като неуважение към президента. Това го кара да изглежда така, сякаш не знае какво мисли, или се е отклонил от сценария, който са му задали подчинените му служители.

Това дава възможност на републиканците да го критикуват открито, тъй като много от тях поставят под съмнение когнитивните му способности и годността му за управление на нацията. Въпреки това, както изглежда, проблемът е по-дълбок, тъй като думите на президента имат широк отзвук и в световен мащаб. По време на криза животът на гражданите може да се окаже изложен на риск. Изказванията на държавния глава влияят и на тенденциите на пазарите. Непрекъснатото коригиране несъмнено всява смут относно авторитета и лидерството на Байдън.

Байдън по въпроса за Тайван: Стратегическо объркване или гениален удар?

Байдън предизвика международна полемика заради последното си обещание в интервю, излъчено в неделя, в което твърди, че САЩ ще защитят Тайван, ако Китай нахлуе насилствено на територията на острова. Той е казвал нещо подобно поне три пъти преди това, потъпквайки принципа на „стратегическата двусмисленост„, чиято цел е да оставя неяснота как ще реагират САЩ при такъв тип конфликти. Политиката има за цел да накара Китай да се замисли, но също така да не създава у тайванците усещане за сигурност, което би могло да ги подтикне към още по-голям стремеж за обявяване на независимост. Всеки път, когато Байдън демонстративно прехвърляше топката към Тайван, неговите приближени я връщаха обратно.

Няма съмнение, че Байдън е знаел точно какво прави, когато е отговорил с „Да“ на конкретния въпрос на Скот Пели от телевизия „CBS“ в предаването „60 минути“ дали би изпратил американски сили да защитават Тайван, ако той бъде нападнат.

Въпреки това, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан настоя вчера, че държавният глава не е променил политиката си, а самият въпрос е бил „хипотетичен„, макар че американското разузнаване смята, че Китай действително мобилизира сили, способни да превземат Тайван. В интервюто Байдън все пак потвърди подкрепата си за политиката „Единен Китай“ и други основополагащи дипломатически текстове, обвързани с Китай. Коментарът на Съливан обаче подсказва, че има разминаване между политиката на САЩ спрямо Тайван и това, което Байдън казва. Това ще породи опасения от недоразумения, които могат да бъдат опасни в бъдеще.

Остри думи по адрес на Путин

Това не е първият случай, в който болезнено откровените думи на президента намират силен отзвук в чужбина. По време на свое посещение във Варшава през март той заяви, че Путин „не може да остане на власт„, а Белият дом побърза да обясни, че президентът всъщност не говори за смяна на режима. Експертите по външна политика пък го упрекнаха, че е персонализирал враждата си с Путин заради Украйна. Президентът на САЩ все пак старателно избягва да тества невидимите червени линии на Путин, които биха могли да предизвикат сблъсък с НАТО.

Всъщност нападките на Байдън срещу Путин бледнеят в сравнение с невъздържаността на някои от неговите предшественици, включително бившия президент Доналд Тръмп, който се похвали, че има „много по-голям“ и „по-мощен“ядрен бутон“ от севернокорейския Ким Чен-Ун. През 1984 г. изтеклата шега на президента Роналд Рейгън по време на тест с микрофон, че САЩ ще започнат бомбардировки на Русия „след пет минути„, също предизвиква бурна реакция.

Изказвания, отправени от Байдън, относно края на пандемията

Директното споделяне на позицията на Байдън създава проблеми не само в чужбина. Твърдението му, изказано в интервюто за предаването „60 минути“, че пандемията е приключила, накара държавните служители в областта на общественото здравеопазване да се замислят, като наред с това подразни много демократи, които настояват за повече помощ в тази посока.  Констатацията на президента даде възможност на републиканците да се възползват от ситуацията и да разкритикуват настоящата власт. По-късно Байдън уточни твърдението си, като обясни, че коронавирусът все още е проблем за нацията и предстои да бъдат предприети още много стъпки. Въпреки това той отново подтикна високопоставените лица да се опитат да преформулират какво точно има предвид и предизвика критики от страна на епидемиолозите.

Някои медицински експерти предупредиха, че президентът е представил по-нисък брой смъртните случаи от COVID-19 спрямо действителните цифри. Те коментираха още, че техните показатели и анализи сочат, че на този етап не е уместно да се обяви краят на пандемията. Експертите изразиха опасенията си, че Байдън е навредил на усилията за насърчаване на хората да се ваксинират с бустерна доза срещу вируса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments