САЩ забраняват на фирми с „напреднали технологии“ да строят фабрики в Китай за 10 години

0
65
Джо Байдън
Джо Байдън. Снимка: Facebook

На американските технологични компании, които получават федерално финансиране, ще им бъде забранено да строят съоръжения за „напреднали технологии“ в Китай за 10 години, заявиха от администрацията на Джо Байдън, цитирана от „BBC“.

Насоките бяха разкрити като част от план за 50 милиарда долара (43 милиарда паунда), насочен към изграждане на местната полупроводникова индустрия. Новината идва, след като бизнес групи настояха за повече правителствена подкрепа в опит да намалят зависимостта от Китай. Те са изправени пред глобален недостиг на микрочипове, който забави производството. Разяснявайки Закона за чиповете и науката на САЩ, министърът на търговията на страната Джина Раймондо коментира:

„Ние ще въведем предпазните огради, за да гарантираме, че тези, които получават средства от CHIPS, не могат да компрометират националната сигурност… не им е позволено да използват тези пари, за да инвестират в Китай, не могат да разработват водещи технологии в Китай. … за период от десет години.“

И още:

„Компаниите, които получават парите, могат само да разширят своите зрели фабрики за възли в Китай, за да обслужват китайския пазар.“

САЩ и Китай са вкарани в дългогодишен спор за търговията и технологиите. През август президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, с който се осигуриха 280 милиарда долара (232 милиарда британски лири) за високотехнологично производство и научни изследвания, на фона на опасения, че САЩ губят технологичното си предимство в полза на Китай. Инвестициите включват данъчни облекчения за компании, които изграждат заводи за производство на компютърни чипове в САЩ.

В момента САЩ произвеждат приблизително 10% от световното предлагане на полупроводници, които са ключови за всичко – от автомобили до мобилни телефони, спад от близо 40% през 1990 г. Китайското посолство във Вашингтон се противопостави на законопроекта за полупроводниците, наричайки го напомнящ за „манталитета на Студената война“.

Някои американски производители на чипове вече изпитват въздействието на репресиите на Вашингтон върху продажбата на американски технологии на Китай. По-рано този месец на Nvidia и AMD беше казано от американски служители да спрат продажбата на чипове с изкуствен интелект в Китай. Дан Айвс от Wedbush Securities нарече ограниченията „интуиция“ за Nvidia. Пред „BBC“ Айвс заяви:

„Това наистина е удар срещу Китай и наистина ще раздуха тези пламъци по отношение на геополитическо (напрежение).“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments