САЩ за войната в Украйна: Възможно е „Вагнер“ да пренася контрабандно оръжие от Мали

0
51
Оръжия
Снимка: Pixabay

Руската частна военна група „Вагнер“ може да действа през Мали и други африкански страни, за да скрие опитите си да получи военно оборудване за войната на Москва срещу Украйна, твърдят американски служители, цитирани от „BBC“.

В изявление на Министерството на финансите на САЩ се казва, че служителите на групата може да са се опитвали да набавят мини, дронове, радари и друго оборудване за войната.

Известно е, че „Вагнер“ работи в някои африкански страни, включително Мали. В изявлението се обявяват и санкции срещу шефа на „Вагнер“ в Мали Иван Маслов. Междувременно нейният главен шеф Евгений Пригожин обвини руското министерство на отбраната, че не е осигурило персонала му с оръжие и боеприпаси за операции в Украйна.

„Вагнер“ ръководи руската офанзива в украинския град Бахмут, но започна да се оттегля в четвъртък, за да предаде контрола на руската армия. Обвиненията на САЩ предполагат, че може би се опитват да използват изобилието от оръжия в Мали. Страната видя приток на оръжия след падането на Муамар Кадафи в Либия през 2011 г., когато наемници, воюващи за бившия лидер, се върнаха у дома.

По-рано тази година САЩ определиха „Вагнер“ като транснационална престъпна организация. Пригожин и други лидери на „Вагнер“ вече са обект на санкции.

Групата е предоставяла помощ на военното правителство на Мали в борбата срещу ислямистките бунтовници. Маслов се смята за ключова фигура в организацията, работеща с малийски служители за изграждане на присъствието на „Вагнер“. В изявлението на Министерството на финансите на САЩ се казва:

„Присъствието на групата Вагнер на африканския континент е дестабилизираща сила за всяка страна, която позволява разполагането на ресурсите на групата на тяхна суверенна територия.“

Групата „Вагнер“ е извършила широко разпространени нарушения на правата на човека и е присвоила природни ресурси, добавя той.

Министерството на финансите също така предположи, че „Вагнер“ може „да се стреми да транзитира материални придобивания за Украйна през Мали“ и е „готова да използва фалшиви документи за тези транзакции“. Изявлението също така обвинява „Вагнер“, че е снабдила Сили за бърза подкрепа на Судан с ракети за конфликта им със суданската армия.

Русия се стреми да разшири влиянието си в Африка, докато търси нови съюзници във войната с Украйна. Нейното участие в Западна Африка е още преди войната, но доказателствата сочат, че операциите на „Вагнер“ там не са били по-успешни от тези на други сили, като бившата колониална сила Франция. От своя страна Франция изтегли войските си от Мали през февруари миналата година след несъгласия с военното правителство, което завзе властта през 2020 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments