САЩ уверяват Европа: Ще продължим да ви изпращаме газ! Обещаваме!

1
61
Природен газ
Природен газ. Снимка: Pixabay

Решението на президента на САЩ Джо Байдън да спре одобряването на нови проекти за втечнен природен газ /LNG/ няма да се отрази на доставките за Европа. Това заяви високопоставен американски служител в областта на енергетиката пред „Politico“. След среща на високо равнище с френски официални лица в парижкия бизнес район „Ла Дефанс“ заместник-министърът на енергетиката на САЩ Дейвид Търк увери:

„Решението не засяга нито един от изнасяните в момента втечнени природни газове. Това също така не влияе на нито едно от текущите строителни дейности за износ на още повече втечнен природен газ.“

Изданието описва, че Търк се е изказал от 27-ия етаж на небостъргач, където френското правителство има няколко офиса.

Успокоението на разтревожените европейски служители идва няколко месеца, след като Байдън спря подписването на текущ и дори бъдещ износ на втечнен природен газ от нови газови проекти – изненадващ ход, целящ да намали опасенията на избирателите, които се интересуват от климата, преди изборите през ноември, които са на нож.

Решението разтревожи и европейската индустрия, тъй като тя все повече разчита на американския втечнен природен газ, докато Европейският съюз се стреми да се откаже от руския газ на фона на разразилата се война на Москва в Украйна.

Износът на американски втечнен природен газ за ЕС непрекъснато се увеличава от началото на войната в Украйна и в момента съставлява половината от доставките на втечнен природен газ за блока – в сравнение с около една четвърт преди войната.

Като цяло САЩ изнасят около 14 млрд. куб. фута втечнен природен газ на ден, каза Тюрк. И вече са заделили до 48 млрд. куб. фута за износ от бъдещи проекти – приблизително половината от вътрешното производство на природен газ. Търк обясни:

„Когато посочваме тези цифри, мисля, че има известна увереност, че има необходимите доставки.“

„Тъй като тези цифри се покачват, разумно е да се преразгледат последиците за климата и околната среда, ако разрешим още повече, твърди американският енергиен служител и добавя:

„След като този анализ бъде актуализиран, тогава ще се върнем към разглеждането на заявленията за допълнителни обеми, които постъпват.

По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ през 2023 г. Европейският съюз е внесъл 7,1 милиарда кубически фута на ден от САЩ, като Франция е най-големият вносител на втечнен природен газ в ЕС.

Решението на администрацията на Байдън за спиране на нови одобрения е в съответствие с пътя на Франция за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г., заяви високопоставен френски служител пред „POLITICO“.

„То съответства на нашето виждане, заяви Софи Мурлон, генерален директор по въпросите на енергетиката и климата във френското Министерство на енергетиката.

„Преходът от изкопаеми горива … трябва да се ускори, трябва да определим календара и точките на изпълнение, добави френският служител.

Проблемите в „Мини Марица-изток“, обещаните обезщетения и разкриването на работни места – сред темите на среща на КНСБ

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Вълчо
Вълчо
17 дни по-рано

Еми избиха доста народ в газа с израелците там има огромно находище на газ разбира се че ще пращат газ наи лесно да изкараш некои терорист с това се оправдат да крадат земя нефт