САЩ: Стотици хиляди украинци са принуждавани да отидат в Русия

0
51
Русия, Украйна, САЩ
Русия, Украйна, САЩ. Снимка: Pixabay

Властите в САЩ заявиха по-рано днес, че разполагат с доказателства, че стотици хиляди украински граждани са били разпитвани, задържани и насилствено депортирани в Русия в „серия от ужаси„, наблюдавани от служители на руското президентство. В отговор на това Русия веднага отхвърли твърдението, като го определи като „фантазия„, наричайки го поредната измислица на западната дезинформационна кампания, предава „CNN“.

Обвинението беше отправено по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от САЩ и Албания, за да се обсъдят филтриращите операции“ на Русия. Това означава, че украинците, които доброволно бягат от войната в родината си, и тези, които принудително са изпратени в Русия, преминават през поредица от „филтриращи пунктове“, където се твърди, че отношението към тях варира от разпити, събиране на данни и претърсване, грубо завличане на друго място, измъчване до изпращане в център за задържане в Русия, откъдето не са могли да си тръгнат и до днес.

Посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че според оценки и анализи от различни източници, включително от руското правителство, руските власти са разпитали, задържали и принудително депортирали между 900 000 и 1,6 милиона украинци. Тя разкри още, че те се изпращат в Русия, често в изолирани региони в далечния изток. По нейни думи руското президентство не само координира операциите по филтриране, но и предоставя списъци с украински граждани, които да бъдат обект на тези действия. Според нейните оценки хиляди украински деца са били подложени на това, като някои от тях са били отделени от семействата си или взети от сиропиталища, преди да бъдат дадени за осиновяване в Русия. По информация на САЩ само през юли над 1800 деца са били прехвърлени от контролираните от Русия райони на Украйна в Русия.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обвини Запада, че се опитва да очерни страната му. Той заяви, че над 3,7 милиона украинци, включително 600 000 деца,  действително са били изпратени в Русия или в контролираните от Русия сепаратистки райони в Източна Украйна, но те не са държани насила в центрове за задържане.

Илзе Брандс Кехрис, помощник-генерален секретар на ООН по правата на човека, призова Русия да осигури на базираната в Женева служба достъп до всички места за задържане. Тя добави, че всяко осиновяване на украински деца в Русия би било в разрез с клаузите на Женевската конвенция, която забранява промяната на личния статут на детето, включително на неговата националност. Кехрис заяви, че Службата на ООН по правата на човека е установила, че руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групи подлагат цивилни граждани на „филтриращи“ проверки за сигурност, които според получените достоверни доклади свидетелстват за многобройни нарушения на правата на човека, включително на правото на свобода, лична сигурност и неприкосновеност на личния живот.

Службата по правата на човека обяви, че е  документирала, че руските военни сили и техните филиали подлагат украинците на личен обиск, който понякога включва заповеди за разголване, разпити за личния им произход, семейни отношения, политически възгледи и лоялност, както и проверка на мобилните им устройства.

По данни на ООН мъже и жени, за които се смята, че поддържат връзки с украински военнослужещи или украинското правителство, или че имат проукраински или антируски възгледи, са били подлагани на произволно задържане, изтезания, малтретиране и принудително изпращане отвъд граница, като дори са били премествани в наказателни колонии.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments