САЩ ще преразгледат реакцията на полицията към стрелбата в училището в Ювалди, Тексас

0
7
Джо Байдън и Джил Байдън в началното училище Роб, Тексас.
Джо Байдън и Джил Байдън в началното училище Роб, Тексас. Снимка: Фейсбук

Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че ще разследва полицейския отговор на масовата стрелба миналата седмица в училище в Ювалди, Тексас, при която загинаха 19 деца и двама учители, предава „BBC“.

Общественият гняв нараства, след като се оказа, че служителите са изчаквали в коридора, докато деца, хванати в капан със стрелеца, отчаяно се обаждат на 911. Президентът Джо Байдън се срещна със семействата на жертвите в Ювалди в неделя. Той също така се видя с оцелели и първите очевидци.

Първата дама Джил Байдън, която самата е учителка, придружи президента до мемориала в началното училище Роб. Двамата бяха забелязани да утешават директора на училището Манди Гутиерес, до килим с цветя, разпънат в памет на учителите и деца – всички под 10 години – които загубиха живота си. И двамата бяха видени да бършат сълзи изпод слънчевите си очила. Джил Байдън докосна последователно снимката на всяко дете. След това двойката присъства на католическа литургия в местната църква Sacred Heart. Когато президентът излезе, протестиращите пред църквата крещяха:

„Направете нещо!“

„Ще направим!“, отговори той.

Обявявайки своя преглед на критичните инциденти в неделя, Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че целта е да предостави независим отчет за действията и отговорите на правоприлагащите органи през този ден, както и да идентифицира научените уроци и най-добрите практики, за да помогне на лицата за първа реакция да се подготвят и реагират на активни стрелци“.

Стрелбата от 24 май провокира нови призиви за мерки за контрол на оръжията в страна, която е разклатена от две жестоки стрелби за под 10 дни – въпреки че водещите републиканци се противопоставят на затягането на правилата.

САЩ вече надхвърлиха 200 масови стрелби от началото на 2022 г. Масовата стрелба се определя като инцидент, при който четирима или повече души са застреляни или убити, с изключение на стрелеца.

Представители на Белия дом издадоха, че е малко вероятно Байдън да предложи конкретни политически предложения или да се стреми да издаде изпълнителна заповед през следващите седмици, за да избегне намесата в деликатните преговори между демократите в Сената и републиканците.

Посещението на президента идва дни, след като 18-годишният Салвадор Рамос застреля баба си и след това откри огън по класна стая с четвъртокласници със законно придобита щурмова пушка в стил AR-15. Яростта на стрелеца продължи повече от час и полицията откри около 1657 патрона и 60 пълнителя в негово притежание, след като беше застрелян.

Властите се борят да дадат ясен график за това как са се развили събитията в Ювалди. В петък служители признаха, че полицията е забавила влизането в училището с повече от 40 минути, тъй като не са вярвали, че това все още е „активна стрелба“. Старшият полицай на местопроизшествието решил да изчака, докато пристигне училищният портиер с ключовете, защото смятали, че или „няма деца в риск“ дотогава, или „никой вече не жив“.

Няколко висши републиканци вече се противопоставиха на призивите за по-строги правила относно притежаването на оръжие, като например да се извършват проверки на миналото на точи, който си купува оръжие.

В петък на годишната конференция на Националната стрелкова асоциация бившият президент на САЩ Доналд Тръмп коментира, че на достойните американци трябва да бъде позволено притежанието на огнестрелно оръжие, за да се защитават от „злото“. Сенаторът от Тексас Тед Круз обвини демократите и медиите, че се стремят да „политизират“ стрелбата в „Ювалди, за да „ограничат конституционните права на спазващите закона граждани“.

В изявление за “BBC” в мемориален обект в Ювалдi преди посещението на Байдън, няколко опечалени изразиха подкрепа за по-строгите закони за оръжията. Мелиса Рангел изрази категоричност да се проверява възрастта, като се запита „как на 18 години можеш да си купиш оръжие“.

Жителят на Сан Антонио Едуардо Меса изрази следното мнение:

„Искам да кажа, имаме възрастови ограничения за неща като цигари и алкохол, защо не и за оръжията? Знаете ли? Това е просто… този вид клане, което се случи тази седмица, е толкова сърцераздирателно и тъжно“.

Местният бизнесмен Тад Нойце обаче заяви пред BBC, че е собственик на оръжие и оспори необходимостта от засилени проверки. И се обоснова:

„Ако човекът беше е лош, той ще си е винаги лош. А злото винаги ще намери начин да навреди на хората.“

В събота вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отправи емоционална молба за забрана на оръжията за нападение, докато присъства на погребението на Рут Уитфийлд, 86-годишна жена, убита при масовата стрелба в Бъфало, Ню Йорк, на 14 май. Смята се, че нападението в супермаркет в квартал с преобладаващо чернокожи хора е било расово мотивирано. Заподозреният тийнейджър също е купил законно оръжие от типа AR-15.

Знаете ли какво е щурмово оръжие?“, попита Харис опечалените. И малко след това отговори:

„Той е проектиран за конкретна цел: бързо да убие много човешки същества. Нападателното оръжие е оръжие за война, без място, без място в гражданското общество.“

Харис също така призова за засилени проверки на фона на всички покупки на огнестрелно оръжие. Но за Патриша Кастанон, чиято племенница Анабел Родригес почина в началното училище Роб, президентът Байдън може да направи малко, за да облекчи нейните страдания. В неделя пред „BBC“ тя подчерта:

„Той не може да я върне. Той не може да върне нито един от тях и никой не може.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments