САЩ: Престрелките и смъртните случаи от огнестрелни оръжия се увеличават

0
24
Оръжие
Оръжие. Снимка: Pixabay

Чикаго е една от най-горещите точки по отношение на насилието, извършено с огнестрелно оръжие в страната, и на пръв поглед идеалното място за прилагане на един от строгите закони за контрол над оръжията на Илинойс, известен като „Закон за червения флаг“, който позволява на полицията да се намесва и да отнема огнестрелни оръжия от лица, които представляват заплаха за другите или за самите тях. Въпреки това, на фона на регистрираните над 8500 случаи на престрелка, довели до 1800 смъртни случая от 2020 г. насам, законът там е бил приложен само 4 пъти.

Тази негативна статистика се проявява и в Ню Мексико, където през този период са извършени близо 600 убийства с огнестрелно оръжие, а Законът за червения флаг е бил приложен едва осем пъти. Същевременно в Масачузетс, където са извършени близо 300 убийства с огнестрелно оръжие, силите на реда са прибегнали до закона само в 12 от тях.

Анализ на „Associated Press“ установи, че много американски щати почти не прилагат строги закони в тази област като Закона за червения флаг, обявени за най-мощния инструмент за спиране на насилието с огнестрелно оръжие, преди то да се е случило – тенденция, породена най-вече от липсата на осведоменост за законите и съпротивата на някои власти да ги прилагат, въпреки че стрелбите и смъртните случаи с огнестрелно оръжие нарастват.

Според анализа такива закони в 19 щата и окръг Колумбия са били използвани за отнемане на огнестрелни оръжия от хора 15 049 пъти от 2020 г. насам, което е по-малко от 10 на 100 000 пълнолетни жители. Експертите смятат, че тази цифра е крайно недостатъчна за намаляване на насилието, извършено с огнестрелно оръжие, като се имат предвид милионите огнестрелни оръжия в обращение и безбройните потенциални тревожни предупредителни знаци, с които служителите на реда се сблъскват всеки ден от страна на притежателите на оръжие.

Търсенето на решения за този проблем се случва на фона на поредица от масови стрелби в Бъфало, Ню Йорк, Увалде, Тексас, и Хайленд Парк, Илинойс, и на невиждан от десетилетия скок на насилието с огнестрелно оръжие в страната, а именно 27000 смъртни случая, регистрирани до момента през тази година.

Преброяване и анализ, извършени от  на „Associated Press“, извършено въз основа на запитвания и искания по Закона за свобода на информацията, показва големи различия в прилагането на законите в отделните щати, окръзи и градове, без да се отчитат броят на населението или нивото на престъпност. Флорида е начело по отношение на издаването на 5800 такива заповеди, или казано просто 34 на 100 000 пълнолетни жители, като това се дължи най-вече на агресивното прилагане на закона като цяло в няколко окръга.

В Калифорния са издадени 3197 заповеди, като там има три пъти повече регистрирани случаи на хора, на които в някакъв момент е било забранено да притежават оръжие по силата на различни мерки, но те все още не са предали тези оръжия. Някои щати позволяват на членове на семейството на притежатели на оръжие, на училищни служители, колеги или лекари да поискат заповед за отнемане на оръжието, известна също като заповед за защита при изключителен риск.

Въпреки това данните, разгледани от „Associated Press“, показват, че почти всички такива петиции в няколко щата са били инициирани от полицията, вероятно защото, както показват няколко проучвания, малко хора извън правоприлагащите органи дори знаят за съществуването на подобни закони. 

Неотдавнашният скок на броя на престрелките отново привлече вниманието към Закона за червения флаг, като щатите Аляска, Пенсилвания и Кентъки въведоха законодателство за добавянето им. Администрацията на Байдън се опитва да насърчи по-широкото използване на такива закони, като за целта са отпуснати финансови средства в новоприетия федерален закон за оръжията, за да се подпомогне разпространението на информация за тези мерки.

Някои експерти твърдят, че е невъзможно да се определи какъв е най-уместният брой на заповедите за прилагане на Закона за червения план, а освен това е подвеждащо да се сравняват различните щати в тази сфера, тъй като процентът на притежание на оръжие, убийствата и самоубийствата с огнестрелно оръжие и други статистически данни се различават значително.

Друг усложняващ фактор е, че в някои щати има по-строги правила за притежание на оръжие и множество начини за конфискуване на огнестрелни оръжия. В Калифорния, например, оръжията могат да бъдат отнети чрез ограничителни заповеди за домашно насилие, заповеди за защита от тормоз и заповеди за предотвратяване на насилие в училище в допълнение към Закона за червения флаг.

Все пак експертите, участвали в анализа, са единодушни, че може да се направи повече за прилагането на законите в областта на оръжията, като се има предвид активното разпространение на оръжията и милионите притежатели на оръжия, които според национални проучвания в много случаи могат да бъдат опасни за себе си и за другите. Само в щатите, където се прилага Законът за червения флаг данните, събрани от Архива за насилието, извършено с огнестрелно оръжие, сочат, че са регистрирани най-малко 21100 убийства и 47000 наранявания през двете години и половина, обхванати от преброяването на „Associated Press“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments