САЩ предупреждават: Русия може да нахлуе в Украйна във всеки един момент, докато се придвижва на запад

0
6
Танк
Танк. Снимка: Pixabay

Според високопоставени служители Русия възнамерява да придвижи военните си сили на запад в Беларус за военни учения. По повод на това САЩ отправиха остро предупреждение, че военните сили на Путин могат да нахлуят в Украйна „във всеки един момент„. Заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин заяви, че съвместните учения с Беларус ще включват тренировки за реагиране на външни заплахи, предаде „Associated Press“. Междувременно американски длъжностни лица определиха ситуацията като „изключително опасна“, тъй като руските войски се приближават към Украйна.

Президентът на Русия Путин създаде умишлено тази криза, като мобилизира 100 000 руски военнослужещи по границите на Украйна. Това включва придвижване на руски сили в Беларус за съвместни учения и провеждане на допълнителни учения в района на източната граница на Украйна. Затова нека бъдем ясни, нашето мнение е, че ситуацията е изключително опасна и че се намираме на етап, в който Русия може по всяко време да предприеме инвазия в Украйна.“, коментира прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Държавният секретар на САЩ ще пътува до Украйна тази седмица, а след това ще се срещне с руския външен министър Лавров в Женева в момент, когато напрежението нараства поради опасенията от евентуална руска инвазия. Антъни Блинкен ще пътува до Киев по-късно днес и ще се срещне с президента Володимир Зеленски и външния министър Дмитрий Кулеба, за да затвърди ангажимента на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, съобщи Държавният департамент.

В петък Блинкен ще се срещне и с руския външен министър Сергей Лавров в Женева, където ще продължи дипломатическите дискусии и ще призове Русия да предприеме незабавни стъпки за деескалация, потвърди високопоставен служител на Държавния департамент. Пътуването ще бъде осъществено след преговорите, проведени в Европа, между САЩ и Русия, които не допринесоха за намаляване на нарастващото напрежение. След дискусиите на високо равнище редица американски представители предупредиха, че Русия се готви да вкара Украйна в операция под фалшив флаг като претекст за нахлуване в съседната страна. Русия отхвърли това обвинение на САЩ.

Утре Блинкен ще пътува от Киев до Берлин, за да обсъди преговорите с Русия и усилията за предотвратяване на инвазия в Украйна с външния министър Аналена Бербок, преди да се срещне с Лавров в петък. Според Държавния департамент той ще се срещне и с високопоставени лица от Обединеното кралство и Франция.

Русия очаква САЩ да отговорят на искането й НАТО да не се разширява повече спрямо бившите съветски републики, което САЩ и техните съюзници отхвърлиха като неоснователно. САЩ и европейските страни от седмици насам предупреждават за възможна руска инвазия след мобилизирането  на десетки хиляди руски военнослужещи по границата с Украйна. Миналата седмица украинските правителствени уебсайтове спряха да функционират след кибератака, за която властите обвиниха хакери, свързани с Русия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments