САЩ предупреди ирански плавателни съдове в Персийския залив да спазват безопасна дистанция (ВИДЕО)

0
79
Провокация на иранските военноморски сили
Кадър: YouTube

САЩ отправи предупреждение, привидно насочено изрично към Иран, плавателните съдове в Персийския залив да се отдалечат на безопасна дистанция от 100 метра от американските бойни кораби или в противен случай рискуват да “бъдат възприети като враждебни и да станат обект на законови защитни противодействия”, предаде “Reuters”.

Докладваното от “Reuters” предупреждение бе отправено, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши през изминалия месец, че ще бъде откриван огън срещу всички ирански плавателни съдове, провокиращи с действията си американския флот. 

“Въоръжени плавателни съдове на по-малко от 100 метра от американските военни кораби може да бъдат възприети като заплаха”, гласи предупреждението на щатските военноморски сили.

Американско длъжностно лице, позовало се на анонимност, коментира за „Reuters“, че посланието към моряците в Персийския залив не представлява промяна в щатските прийоми за откриване на огън. 

Пентагонът подчерта, че заплахата на Тръмп цели да подчертае правото на американския флот да окаже съпротива на военни провокации. 

Намиращото се в Бахрейн Централното командване на военноморските сили на САЩ за региона, обяви в изявление, че предупреждението от вторник цели “да подобри безопасността и да ограничи рискованите маневри и опасността от необмислени действия”

Предупреждението следва инцидент от изминалия месец, при който 11 ирански плавателни съда се доближиха до щатски боен кораб и брегови патрули в залива, което САЩ определи като “опасно и провокативно” поведение. 

По време на въпросния инцидент един от иранските кораби се доближава на дистанция от едва 9 метра от щатския брегови патрул “Maui”, обявиха американските военноморски сили. 

Заплахата на Тръмп бе отправена вследствие на провокацията, като Техеран на свой ред прехвърли вината върху САЩ

Главнокомандващият на елитната иранска Революционна гвардия заплаши в отговор на нападките на президента Тръмп, че щатските военни кораби ще бъдат потопени, в случай че сигурността в Персийския залив бъде застрашена. 

Зародилата се полемика е само малък пример за изключително обтегнатите отношения между Вашингтон и Техеран, които прогресивно ескалират от 2018 насам, когато Тръмп се оттегли от ядреното споразумение от 2015 между Иран и шест други световни сили, заплашвайки страната с тежки санкции.

Враждебността достигна точка на кипене в началото на януари, когато американска безпилотна бомбардировка над Багдад погуби иранския военнокомандващ Касем Солеймани.

В отговор от 9 януари иранските сили откриха огън срещу американски бази в Ирак, причинявайки мозъчни травми на пехотинците в една от базите.

Близки срещи с иранските плавателни съдове имаше и през 2016 г. и 2017 г., като на няколко пъти на щатските бойни кораби се наложи да отправят предупредителни изстрели срещу иракските провокатори. 

Иранският флот бе преустановил подобни маневри до инцидента от април. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments