САЩ: Предстои съдебна битка за медикаментозните аборти

0
18
Аборт
Снимка: Pixabay

Върховният съд на САЩ все още не е оповестил решението си, което изглежда ще ограничи драстично правата на жените относно абортите. Въпреки това една от следващите правни битки вече е започнала в съд в Мисисипи. Именно там производителят на хапче, използвано за извършване на медикаментозни аборти, а именно базираната в Лас Вегас компания GenBioPro Inc, е подал федерален иск, с който оспорва ограниченията на консервативния щат върху хапчето, което се използва при повече от половината от всички аборти в САЩ, предава „Reuters“.

Съдебните спорове относно медикаментозния аборт, одобрен за прилагане до 10-та седмица от бременността, вероятно ще заемат централно място като наболял проблем в страната, ако Върховният съд промени решението от 1973 г., което легализира абортите в цялата страна.

Компанията GenBioPro произвежда и продава мифепристон, едно от двете лекарства, използвани при извършване на медикаментозен аборт. В съдебен иск от 2020 г. компанията твърди, че ограниченията на властите в Мисисипи върху употребата на хапчето противоречат на одобрението на Американската администрация за контрол на храните и лекарствата. Над двайсет щати, които планират почти пълна забрана на абортите в случай, че съдът реши така, ще се сблъскат с трудности при прилагането на новите разпоредби за ограничение на медикаментозните аборти, тъй като жените все още ще могат да си набавят хапчетата онлайн или чрез пазаруване в други щати.

Искът на фармацевтичния производител, който според правните експерти е неочакван, е насочен срещу различни разпоредби на Мисисипи, включително една от тях, според която жените са длъжни да приемат хапчето в присъствието на лекар. Мисисипи е един от 19-те щата, които изискват от жените да се явят лично, за да получат лекарството. За разлика от щата Мисисипи, Администрацията за контрол на храните и лекарствата не изисква лично посещение при получаване на медикамента. Ограниченията, наложени в Мисисипи, „нарушават баланса, постигнат от Администрацията за контрол на храните и лекарствата, както и баланса между намаляването на риска от усложнения и осигуряването на достъп до безопасно и ефективно лекарство„, гласи част от иска на GenBioPro. Засега компанията отказва коментар по случая.

В съдебно изявление властите на щата настояха искът да бъде отхвърлен, като заявиха, че няма доказателства, че Конгресът някога е възнамерявал да даде право на Администрацията за контрол на храните и лекарствата да отменя възможността на даден щат да регулира спорната и силно чувствителна тема, свързана с абортите.

Говорител на Лин Фич, която заема длъжността главен прокурор на Мисисипи, и подкрепя ограниченията, свързани с абортите, отказа коментар.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments