САЩ отложиха увеличаването на митата за китайски стоки

0
59
Китай, търговия. Снимка: wikimedia commons
Търговия с Китай. Снимка: wikimedia commons

Президентът САЩ Доналд Тръмп заяви в неделя, че ще забави увеличаването на американските тарифи за китайските стоки благодарение на „продуктивните“ търговски преговори. Тръмп китайският президент Си Цзинпин ще се срещнат, за да подпишат споразумение, ако напредъкът в преговорите продължи, предаде „Ройтерс“.

Съобщението е най-ясният знак за това, че Китай и Съединените щати се приближават към споразумение за прекратяване на търговската война от последните месеци, която забави световния икономически растеж и наруши пазарите.

Тръмп планираше да повиши тарифите на 25% от 10% на китайски стоки в САЩ на обща стойност 200 млрд. долара, ако не бе постигнато споразумение между двете най-големи икономики в света до петък.

Щастлив съм да обявя, че САЩ постигнаха значителен напредък по важни структурни проблеми, като защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, селското стопанство, услугите, обмена и много други теми“, написа в Тръмп в социалната мрежа Туитър. „Следователно ще отложа увеличаването на митата, което бе предвидено за 1 март„, допълни той.

След като съобщи отлагането на митата в Туитър, Тръмп каза на среща с американските губернатори в Белия дом, че иска да постигне търговска сделка с Пекин, което би било страхотно за САЩ и за Китай, предаде „Ройтерс“. Той каза, че може да има „много големи новини в следващата една-две седмици„, ако всичко върви добре с преговорите. „Китай беше страхотен. Ние искаме да сключим сделка, която е страхотна и за двете страни и това е което ще бъде направено„, обеща Тръмп

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments