САЩ ограничават търговията си с още дузина китайски технологични фирми

0
14
САЩ-Китай
САЩ-Китай. Снимка: Pixabay

Правителството на САЩ добави още дузина китайски компании към своя списък с ограничена търговия, позовавайки се на опасения за националната сигурност и външната политика на страната, предава BBC. Вашингтон казва, че някои от фирмите помагат за разработването на програмата за квантови изчисления на китайската армия.

Този последен ход идва с нарастването на напрежението между САЩ и Китай относно статута на Тайван и други въпроси. Търговията беше сред въпросите, обсъдени на виртуална среща на върха между лидерите на двете страни по-рано този месец.

Осем базирани в Китай технологични фирми бяха добавени към така наречения „списък на субекти“ заради предполагаемата им роля в подпомагането на усилията на китайската армия в областта на квантовите изчисления и за придобиване или опит „за придобиване на артикули с произход от САЩ в подкрепа на военни приложения“.

Този списък на субекти все повече се използва от съображения за национална сигурност след предишната администрация на Тръмп.

Министерството на търговията на САЩ също така заяви, че 16 физически и юридически лица, работещи в Китай и Пакистан, са добавени към списъка поради участието им в „незащитените ядрени дейности на Пакистан или програмата за балистични ракети“. Общо 27 нови субекта бяха добавени към списъка от Китай, Япония, Пакистан и Сингапур.

Отделно, Московският физико-технологичен институт беше добавен към списъка с крайни военни потребители на ведомството, въпреки че списъкът не даде повече подробности, освен че е произвел военно оборудване.

Новите списъци ще помогнат да се попречи на американските технологии да подкрепят развитието на китайско и руско военно развитие и дейности, които са загрижени за неразпространението, като незащитените ядрени дейности на Пакистан или програмата за балистични ракети, каза в изявление министърът на търговията Джина Раймондо.

Потенциалните доставчици на фирми в списъка вече ще трябва да кандидатстват за лиценз, преди да могат да им продават, като заявленията вероятно ще бъдат отхвърлени. Китайският телекомуникационен гигант Huawei беше добавен към списъка през 2019 г. заради твърдения, че представлява риск за националната сигурност на САЩ. Този ход откъсна компанията от някои от ключовите ѝ доставчици и затрудни гиганта да произвежда мобилни телефони.

Преди това китайското правителство отрече да участва в индустриален шпионаж.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments