САЩ обещаха 1 млн. долара за сина на бин Ладен

0
62
Хамза бен Ладен. Снимка: US State Department
Хамза бен Ладен. Снимка: US State Department

Съединените щати предлагат награда до 1 млн. долара за информация за един от синовете на покойния лидер на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен, предадоха световните агенции.

Хамза бен Ладен се очертава като лидер на ислямистката войнствена група, твърдят официални лица. Смята се, че той се намира близо до афганистанско-пакистанската граница.

През последните години той публикуваше аудио и видео съобщения, призоваващи последователите да атакуват САЩ и техните западни съюзници в отмъщение за убийството на баща му. През 2011 г. специалните сили на САЩ убиха Осама бин Ладен в комплекс в Абботабад, Пакистан. Бин Ладен бе автор на атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г., в които бяха убити близо 3 000 души.

Хамза бин Ладен, за когото се смята, че е на около 30 години, бе официално обявен от САЩ за глобален терорист преди две години.

Американският държавен департамент казва, че се той е оженил за дъщерята на Мохамед Ата, който отвлече един от четирите търговски самолета, използвани в атаките от 2001 г., срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Писма от Осама бин Ладен показват, че той е подготвял Хамза, смятан за любимия му син, да го замени като лидер на „Ал Кайда“.

През последните години „Ал-Кайда“ бе засенчена от групата на „Ислямската държава“, която привлече вниманието на световните сили, бойци и пари, и извърши редица нападения срещу западните сили и техните съюзници.

Ал Кайда“ през този период е сравнително тиха, но това е стратегическа пауза, а не капитулация„, заяви американският координатор за борбата с тероризма Нейтън Продажби, цитиран от Би Би Си.

Днешната „Ал Кайда“ не е в застой. Тя се възстановява и продължава да заплашва Съединените щати и техните съюзници …. Не се заблуждавайте, „Ал Кайда“ запазва способността и намерението да ни удари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments