САЩ изтеглят противоракетната си отбрана от Саудитска Арабия на фона на атаките в Йемен

0
14
Военна техника
Снимка: Pixabay

През последните седмици САЩ са изтеглили от Саудитска Арабия голяма част от най-модерната си система за противоракетна отбрана и батареите Patriot, въпреки че кралството е обект на непрекъснати въздушни атаки от страна на йеменското въоръжено движение, известно като „Хути“. Процесът по изтегляне е документиран от сателитни снимки, анализирани от “Associated Press”.

Пренасочването на отбранителните сили от военновъздушната база „Принц Султан“ извън Рияд е било предприето в момент, когато арабските съюзници от Персийския залив са станали свидетели и на хаотичното изтегляне на американските войски от Афганистан, включително рискованата им евакуация от обсаденото международно летище в Кабул. Докато десетки хиляди американски сили остават на Арабския полуостров като противовес на Иран, арабските държави от Персийския залив се тревожат за бъдещите планове на САЩ, тъй като военните им сили са напълно наясно с мащаба на нарастваща заплаха в Азия, която изисква стабилна противоракетна отбрана.

Въздушната база „Принц Султан“, разположена на около 115 километра югоизточно от Рияд, е приела няколко хиляди американски военнослужещи след атаката, извършена с ракети и безпилотни летателни апарати през 2019 г., която засегна сериозно добива на петрол в кралството. Тази атака, макар и официално приписана на движението „Хути“, изглежда е била извършена от Иран, смятат експерти. Техеран отрича да е започнал атаката, въпреки че по време на учение, проведено през януари, стана ясно, че иранските паравоенни сили използват подобни дронове.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби призна за „преразпределянето на определени активи за противовъздушна отбрана“, след като беше помолен за коментар от екип на “Associated Press”. Той обясни още, САЩ имат сериозен ангажимент към своите съюзници от Близкия изток, който нямат намерение да нарушават.

В изявление пред “Associated Press” Министерството на отбраната на Саудитска Арабия определи отношенията на кралството със САЩ като „силни, дългогодишни и исторически“, които са се запазили дори след като е предприета операцията по изтегляне на американските системи за противоракетна отбрана. По негови думи саудитската армия е способна да защитава своите земи, морета и въздушното пространство, както и да се грижи за своя народ. Въпреки тези уверения, саудитският принц Турки ал-Фейсал, бивш ръководител на разузнаването на кралството, чиито публични коментари често разкриват намеренията на управляващото семейство Ал Сауд, сподели разсъжденията си, че пренасочването на военната техника има пряка връзка с отношенията на САЩ с Рияд.

Американският министър на отбраната Лойд Остин, който обиколи щателно Близкия изток през последните дни, имаше план да да замине за Саудитска Арабия, но пътуването беше отменено поради проблем, свързан с организацията. Саудитска Арабия отказа да коментира защо пътуването на Остин не се е състояло и дали е свързано с изтеглянето на противоракетната отбрана.

Саудитска Арабия поддържа собствени ракетни съоръжения Patriot и обикновено изстрелва две ракети срещу съответната заплаха. Поддържането на такава техника е скъпо, тъй като всяка ракета Patriot струва повече от 3 милиона долара. Кралството също така твърди, че успява да предотврати атаките на почти всички ракети и безпилотни самолети, изстрелвани на негова територия, което е невероятно висок процент на успех, макар и неотдавна поставен под въпрос от експерти.

Въпреки факта, че през април Гърция се съгласи да даде назаем ракетна батарея Patriot на Саудитска Арабия, процесът по изтегляне на военна техника на САЩ се случва на фона на всеобхватната несигурност относно позицията на САЩ в региона. Междувременно стана ясно, че Саудитска Арабия и други арабски страни от Персийския залив са подновили дипломатическите си отношения с Иран, вероятно, за да се застраховат от бъдещи атаки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments