САЩ: Байдън призовава за забрана на автоматичните огнестрелни оръжия

0
118
Джо Байдън
Джо Байдън. Снимка: Facebook

Президентът Джо Байдън обеща да предприеме „разумни стъпки“ в борбата с неправомерното използване на огнестрелните оръжия, след като за по-малко от седмица в САЩ имаше 2 масови престрелки. Той настоя за забрана на автоматичните огнестрелни оръжия и призова Конгреса да приеме строги законопроекти, които да сложат край на „вратичките“ в закона относно проверките за годност за притежание на оръжие, предаде „BBC“.

Байдън изрази опасенията си публично само ден след като 10 души бяха застреляни в хранителен магазин в Колорадо. Миналата седмица в спа центрове в Джорджия също загинаха осем души. Както изглежда обаче, задачата на президента ще бъде трудна, тъй като правото на носене на оръжие е защитено съгласно Втората поправка на Конституцията на САЩ. Докато демократите призоваха за по-строги мерки относно контрола над оръжията след масовите престрелки в страната, много консерватори, включително бившият президент Доналд Тръмп, заявиха, че ограниченията нарушават това конституционно право.

Въпросът трябва да бъде решен безпристрастно

Не е нужно да чакам и минута повече, да не говорим за час, за да предприема разумни стъпки, които ще спасят живота на гражданите занапред, затова призовавам колегите си от Камарата и Сената да действат.“, обяви Байдън в свое изявление в Белият дом вчера.

Държавният глава припомни факта, че като сенатор е помогнал за въвеждането на забрана за носене на автоматични огнестрелни оръжия през 1994 г., която изтече десетилетие по-късно.

Това доведе до масовите убийства. Трябва да го направим отново.„, подчерта той.

Байдън призова Сената да одобри два законодателни акта, приети от Камарата на представителите, които имат за цел да разширят и засилят проверките, насочени към гражданите, които желаят да си купят оръжие. Мич Макконъл обаче отговори, че макар републиканските членове да са „отворени за дискусии по темата„, те не одобряват въвеждането на двете законодателни мерки.

Понастоящем американският сенат е разделен между в съответствие 50 на 50 между демократите и републиканците, а вицепрезидентът има решаваща роля, когато се гласува по дадено предложение. Въпреки това, поради правилата на Сената, на практика са необходими 60 гласа, за да се приеме един законопроект и по тази причина се изисква известна подкрепа от републиканците.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки обясни пред репортери, че президентът обмисля набор от изпълнителни мерки за справяне с насилието, извършено с оръжие, които не се нуждаят от одобрението на Конгреса. Въпреки това тя не уточни какви конкретни действия ще бъдат предприети.

Какво се случи в Колорадо и Джорджия?

Въоръженото нападение в понеделник се е случило на оживен търговски площад в Боулдър, град в северната част на Колорадо. Въоръжен мъж е влязъл в супермаркет от веригата „King Soopers“ около 14:30 местно време и започнал безразборно да стреля. При престрелката са загинали десет души на възраст между 20 и 65 години, включително един полицай на име Ерик Талей, който е баща на седем деца.

Местните служители на реда са съобщили, че са арестували 21-годишния Ахмад Ал Аливи Ал Иса от Арведа, Колорадо, по подозрение, че е извършил стрелбата. Атаката се случва по-малко от седмица, след като беше извършено подобно посегателство срещу три масажни салона в Атланта, Джорджия, при което бяха убити осем души, включително шест жени с азиатски произход. Полицията в района вече е обвинила един мъж – 21-годишният Робърт Арън Лонг, който е известен с множество обвинения в убийства и тежки нападения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments