Със закон: Забраняват на лекарите да налагат такси за електронни рецепти

1
718
Лекар и пациент
Лекар и пациент. Снимка: Freepik.com
На лекарите ще бъде забранено да начисляват такси за издаването на електронни рецепти. Това предложение за промяна в закона е било изготвено от депутати от ПП-ДБ, съобщи в социалната мрежа Божидар Божанов. 
 
Измененията се правят между първото и второто четене на Закона за здравето, който в момента се разглежда в Народното събрание. Новите предложения предвиждат пълна забрана за начисляване на такси за изпращане на данни към електронното досие. Това е практика, която се появи в последните месеци, подчерта Божанов.
 
В публичното пространство вече се появиха информации за налагане на такси за издаване на електронните рецепти, например. Обикновено те са около 10 лева
 
„Доколко е масова тази практика е отделен въпрос, но дори да е рядка в момента, е проблем“, категоричен е депутатът от ПП-ДБ. И допълни:
 

„Със същите предложения предвиждаме текстове за повишаване на удобството на медицинския софтуер, който в общия случай не е достатъчно интуитивен и лесен за ползване, което е проблем за лекарите. До края на мандата на този парламент няма много време, но то би било достатъчно за приемане на предложения като тези.“

Асоциацията на прокурорите в България: Измененията в Конституцията са опасни за обществото

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Със закон: Забраняват на лекарите да налагат такси за е… […]