Със сделките на Саудитска Арабия САЩ и Китай се борят за влияние в Близкия изток

0
91
Карта на Саудитска Арабия.
Карта на Саудитска Арабия. Снимка: Пиксабей

За броени дни Саудитска Арабия изпълни водещи споразумения с двете основни световни сили – Китай и Съединените щати, пише „Асошиейтед прес“. Рияд подписа сделка с помощта на Китай, насочена към възстановяване на дипломатическите връзки със своя голям враг Иран и след това обяви мащабен договор за закупуване на търговски самолети от американския производител „Боинг“.

Двете съобщения предизвикаха спекулации, че саудитците поставят своя печат като доминираща икономическа и геополитическа сила с гъвкавостта да противопоставят Пекин срещу Вашингтон. Те също така поставят Китай в непозната водеща роля в близкоизточната политика. И освен това повдигнаха въпроси за това дали отношенията между САЩ и Саудитска Арабия – мразовити през по-голямата част от първите две години от мандата на президента Джо Байдън – са достигнали момент на разведряване.

Но докато администрацията на Байдън прави равносметка на случващото се в момента, служителите се противопоставят на идеята, че развитието представлява промяна в динамиката на конкуренцията между САЩ и Китай в Близкия изток.

Белият дом се присмива на идеята, че голямата сделка за самолети сигнализира за значителна промяна в статуса на отношенията на администрацията с Рияд след ожесточените критики на Байдън в началото на неговото президентство относно човешките права на саудитците и действията на водения от Саудитска Арабия петролен картел ОПЕК+ за намаляване на производството миналата година. По повод връзката САЩ- Саудитска Арабия говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби коментира:

„Очакваме с нетърпение какво ще се случи, опитвайки се да се уверим, че това стратегическо партньорство наистина подкрепя по всякакъв възможен начин нашите интереси на националната сигурност там в региона и по света.“

Той говори, след като „Боинг“ обяви тази седмица, че саудитците ще закупят до 121 самолета.

Но участието на Китай в улесняването на възобновяването на дипломатическите връзки между Иран и Саудитска Арабия и големият договор с Boeing – такъв, за който Белият дом каза, че се застъпва – добавиха нов обрат към отношенията на Байдън със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Като кандидат за Белия дом, Байдън обеща, че саудитските управляващи ще платят „цена“ под негово наблюдение за убийството през 2018 г. на живеещия в САЩ журналист Джамал Хашоги, критик на ръководството на кралството. Съвсем наскоро, след като петролният картел ОПЕК+ обяви през октомври, че намалява производството, Байдън обеща „последици“ за ход, който според администрацията помага на Русия.

Сега Вашингтон и Рияд изглежда са съсредоточени върху това да продължат напред и в момента, когато Китай поне се занимава с по-настоятелна близкоизточна дипломация.

Саудитски официални лица информираха САЩ за състоянието на преговорите между Иран и Саудитска Арабия за рестартиране на дипломатическите отношения от началото им преди близо две години, според Белия дом. Значителен напредък беше постигнат по време на няколко кръга от по-ранни преговори, организирани от Ирак и Оман, много преди сделката да бъде обявена в Китай миналата седмица по време на церемониалното Общокитайско събрание на народните представители в страната.

За разлика от Китай, САЩ нямат дипломатически отношения с Иран и не са били страна в преговорите. Отношенията между Иран и Саудитска Арабия са исторически обременени и засенчени от сектантско разделение и ожесточена конкуренция в региона. Дипломатическите отношения бяха прекъснати през 2016 г., след като Саудитска Арабия екзекутира видния шиитски духовник Нимр ал-Нимр. Протестиращите в Техеран нахлуха в посолството на Саудитска Арабия, а върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, се закле в „божествено отмъщение“ за екзекуцията на ал-Нимр.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан по-рано тази седмица заяви, че Китай „задълбава в същата посока“ с работата си за потушаване на напрежението между арабските нации от Персийския залив, които водят прокси войни в Йемен, Сирия, Ливан и Ирак от години. Съливан подчерта:

„Това е нещо, което смятаме за положително, доколкото насърчава това, което Съединените щати насърчават в региона, което е деескалация, намаляване на напрежението.“

Но лично служителите на Белия дом са скептично настроени относно способността и желанието на Китай да играе роля в разрешаването на някои от най-трудните кризи в региона, включително дългата, катастрофална прокси война в Йемен. Съюзниците на Иран хуси превзеха столицата на Йемен Сана през 2014 г. и принудиха международно признатото правителство да отиде в изгнание в Саудитска Арабия. Водена от Саудитска Арабия коалиция, въоръжена с американско оръжие и разузнаване, влезе във войната на страната на йеменското правителство в изгнание през 2015 г. Години на безуспешни битки създадоха хуманитарна катастрофа и тласнаха най-бедната нация в арабския свят до ръба на глада. Като цяло войната е убила повече от 150 000 души, включително над 14 500 цивилни, според The Armed Conflict Location & Event Data Project.

Шестмесечното прекратяване на огъня, най-дългото до този момент от конфликта в Йемен, изтече през октомври, но намирането на постоянен мир е сред най-важните приоритети на администрацията в Близкия изток. Специалният пратеник на САЩ в Йемен Тим Лендеркинг посещава Саудитска Арабия и Оман тази седмица, за да се опита да надгради примирието с посредничеството на ООН, което донесе известно спокойствие в Йемен през последните месеци, според Държавния департамент.

Пекин се намеси в преговорите между Иран и Саудитска Арабия в момент, когато плодовете вече „узряваха по дърветата“. Това смята един от шестимата висши служители на администрацията, които говориха с „Асошиейтед прес“ при условие за анонимност, за да обсъдят частните обсъждания на Белия дом . Изявлението на Иран и Саудитска Арабия съвпадна с награждаването на китайския лидер Си Дзинпин с трети петгодишен мандат като президент на нацията. Служителят добави, че ако Китай може да играе „подсилваща роля“ в прекратяването на военните действия в Йемен, администрацията ще приеме това като нещо добро. Но както Белият дом, така и саудитските служители остават дълбоко скептични към намеренията на Иран във войната в Йемен или в по-широк план да действа като стабилизираща сила в региона.

Към днешна дата Китай, който има място в Съвета за сигурност на ООН, не проявява слаб интерес към конфликта в Йемен, Сирия или израелско-палестинската ситуация, според служители на администрацията. Въпреки това тази седмица Си призова Китай да играе по-голяма роля в управлението на глобалните дела, след като Пекин извърши дипломатически преврат със споразумението между Иран и Саудитска Арабия.

„Той внесе положителен елемент в пейзажа на мира, стабилността, солидарността и сътрудничеството в региона“, изтъкна в сряда заместник-посланикът на Китай в ООН Генг Шуан пред Съвета за сигурност на ООН. Той призна:

„Надяваме се, че може да се създадат благоприятни условия за подобряване на ситуацията в Йемен.“

Представители на администрацията уточниха, че Пекин е показал скромен интерес към съживяване на седемстранното ядрено споразумение с Иран — което е подписал — от което президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ през 2018 г. Администрацията на Байдън отложи усилията за съживяване на ядреното споразумение миналата есен след избухването на протести в Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод на Иран за жените.

Разбира се, Китай – основен клиент както на ирански, така и на саудитски петрол – непрекъснато увеличава политическото си влияние в региона. Президентът на страната Си Дзинпин пътува до Рияд през декември и прие иранския си колега Ебрахим Раиси в Пекин миналия месец. Но според Майлс Ю, директор на Китайския център към института Хъдсън, призивът на Си да бъде по-активен играч на международната сцена ще изисква Пекин драстично да промени подхода си. Ю, който е бил съветник по политиката за Китай на държавния секретар Майк Помпео по време на администрацията на Тръмп, коментира още:

„Дипломатическите инициативи на Китай се основават на едно нещо: парите. Сприятелили са се в Африка и Азия, но най-вече става дума за пари. Този вид транзакционни сделки не създават постоянно приятелство.

Не всеки ход, който Китай предприема, за да се ангажира по-дълбоко с Близкия изток, непременно вреди на Съединените щати, отбеляза сенатор Крис Мърфи, демократ от Кънектикът и чест критик на Саудитска Арабия. Мърфи е категоричен:

„Но вероятно е вярно, че Китай трябва да поеме част от разходите за осигуряване на петрола, който… честно казано, вероятно е по-важен за тях, отколкото за Съединените щати в дългосрочен план. Мисля, че Китай се облагодетелства от това, че е свободен ездач на инвестициите на САЩ в сигурността в региона за дълго време.“

Белият дом не се чувства особено обезпокоен в момента от това, че саудитците се преориентират към Китай по няколко причини, сред които и това, че цялата отбранителна система на саудитците се основава на американски оръжия и компоненти. Това изтъкнаха представители на администрацията. Длъжностните лица добавиха, че на саудитците ще им отнеме поне десетилетие, за да преминат от американски оръжейни системи към системи, ориентирани към Русия или Китай. Лес Янка, бивш президент на Raytheon Arabian Systems Co., който прекара години в кралството, заяви:

„Разчитането на Саудитска Арабия на произведени в САЩ оръжейни системи и американското военно и търговско присъствие в кралството, където живеят 70 000 американци и които изиграха голяма роля в отношенията, преодоляващи трудните моменти през годините.“

Според Янка разглобяването ще отнеме време и доста усилия, като се има предвид разчитането на американски оръжия, американска технология, американско обучение, всичко, което влиза в изграждането на цялата тази военна система.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments