Със 149 „за“ парламентът отхвърли наложеното от президента вето върху ЗСВ

0
91
Радев в Бояджик
Снимка: Скрийншот от репортаж на bTV

Парламентът отхвърли наложеното от президента вето върху Закона за съдебната власт (ЗСВ). Депутатите гласуваха със 149 гласа „за“, предаде „БНР“. Искра.бг припомня, че той бе върнат за ново обсъждане на  параграф 1 от Закона за изменение и допълнение на ЗСВ, приет на 3 септември 2020 година.

Основната причина за наложеното вето беше т.нар. „кариерен бонус“ за членове на Висшия съдебен съвет. Според президента някои от текстовете, запазват възможността за повишаване на бивши членове на Висшия съдебен съвет след края на мандата им. Върховният касационен съд атакува „кариерните бонуси“ пред Конституционния съд с мотива, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Според Румен Радев и новата редакция в Закона продължава да противоречи на конституционните принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение.

Миналата седмица депутатите от правната комисия отхвърлиха президентското вето и повторно подкрепиха кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments