Сарафов разпореди пълна проверка на работата на Невена Зартова

0
32
Борислав Сарафов
Борислав Сарафов. Снимка: ВСС

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на административния ръководител на Районна прокуратура-София Невена Зартова по организацията и ръководството на дейността на СРП в периода 01.01.2022-31.07.2023 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност на ПРБ за обезпечаване на точното и еднакво прилагане на закона.

Инспекцията ще обхване дейността на административния ръководител както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др.

В рамките на проверката ще бъде инспектирана работата на Невена Зартова и в качеството й на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Със същата заповед главният прокурор е разпоредил проверка на работата и на Радослава Каназирева, прокурор при СРП. Каназирева е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство, водено по чл. 122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/, по което спрямо обвиняемия Ч.Б. през м. април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение „подписка“.

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.
Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments