Само на 24 години: Инфлуенсърът Фидиас Панайоту става евродепутат от Кипър

1
36
Европейски парламент
Европейски парламент. Снимка: Pixabay

24-годишният независим кандидат, инфлуенсър и звезда в „ТикTок“, Фидиас Панайоту, ще бъде един от шестимата представители на Кипър в Европейския парламент, показват всички екзитполове. Избирателната активност на двойния вот за Европейски парламент и местни органи на самоуправление достигна 50,5%.

Със спечелените около 15-17% от гласовете на кипърските избиратели, независимият кандидат за евродепутат Фидиас Панайоту се класира на трето място в надпреварата за Европейския парламент и със сигурност влиза в него. Фидиас, популярен на острова само като „Фидиас“, има над 2,6 млн. абонати в своя канал в YouTube.

В първата си реч след обявяването на данните, Фидиас заяви:

„Беше постигнато чудо не само в Кипър, но вероятно и в света. Това е може би първият път, когато е избран напълно независим кандидат, без да има никаква връзка с политическа партия, но със социалните медии като единственото си оръжие. Ще се опитам да бъда най-добрият и полезен кипърски евродепутат.“

Първи депутат в Европарламента изпраща крайнодясната националистическа партия „Национален народен фронт“ /ЕЛАМ/, каквито бяха и прогнозите преди изборите.

Дясната партия „Демократичен сбор“ /ДИСИ/ остава лидер, макар и с малка преднина от около 1 до 2,5% пред лявата партия АКЕЛ, и запазва двете си места в Европарламента. Преброяването ще покаже дали АКЕЛ губи едното от двете си досега места на евродепутати.

Протестиращи пяха „Bella Ciao“ пред ЕП, каква е причината?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments