Самардала в сладко и торта: Нова Загора отпразнува подправката с вкус и въображение

Специален гост на събитието бе Ути Бъчваров

0
536
Празникът в Нова Загора
Празникът в Нова Загора. Снимка: БТА

Сладко, сироп и дори десерти със самардала изненадаха посетителите на тазгодишното издание на празника на подправката в Нова Загора. Макар че традиционно се използва смесена със сол, самардалата беше представена в нетипични, но креативни кулинарни форми – от кашкавали и разядки до кошнички със сладко от червен лук.

Смелата идея за сладко и сироп от самардала бе реализирана от читалището в село Загорци.

„Това е вид билка и нашето решение бе в част от ястията, които приготвихме, тя да бъде смесена със захар“, обясни пред „БТА“ Ивелина Данчева – председател на читалище „Стойчо Донев Сербезов – 1928“.

По думите ѝ, човек с фантазия може да направи чудеса. Експериментът се случва за първи път тази година, а вдъхновението дошло от сладкото от люти чушки, което вече намира място и по рафтовете на големите магазини.

Щандът на читалището включваше още кашкавал, сирене, заешки курбан и разнообразни разядки – всичко подправено с характерната за Югоизточна България самардала. Впечатляваща беше и украсата: макет на селски двор с къща и кладенец, изработени от хляб, както и кокошки и гъби, оформени от яйца, домати и репички върху канапе от марули.

Друг силен участник в празника бе читалището на село Питово, което представи солена торта със самардала и сладки кошнички с конфитюр от червен лук и самардала.

Кулинарят Ути Бъчваров, традиционен гост на събитието, също допринесе със своята креативност. Тази година той приготви баница със самардала, докато в предходните две години беше заложил на бакла и свински уши.

Празникът не беше ограничен само до кулинарията. На главната улица на Нова Загора се проведе търговско изложение, на което гостите можеха да си закупят самардала и свързани продукти. Програмата включваше и ревю на автентични носии от различните фолклорни области на страната, както и изпълнения на народни песни и танци.

Празникът на самардалата се провежда за трета поредна година, като първото му издание бе реализирано през 2023 г. по идея на кмета Галя Захариева. С всяка следваща година интересът към събитието нараства, превръщайки го в притегателен център за кулинарни и културни ентусиасти от региона и цялата страна.

Присъединете се към нашия Телеграм

България срещу Гърция: Лято 2025 с рекорден интерес и нови пакети

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments