
Сладко, сироп и дори десерти със самардала изненадаха посетителите на тазгодишното издание на празника на подправката в Нова Загора. Макар че традиционно се използва смесена със сол, самардалата беше представена в нетипични, но креативни кулинарни форми – от кашкавали и разядки до кошнички със сладко от червен лук.
Смелата идея за сладко и сироп от самардала бе реализирана от читалището в село Загорци.
„Това е вид билка и нашето решение бе в част от ястията, които приготвихме, тя да бъде смесена със захар“, обясни пред „БТА“ Ивелина Данчева – председател на читалище „Стойчо Донев Сербезов – 1928“.
По думите ѝ, човек с фантазия може да направи чудеса. Експериментът се случва за първи път тази година, а вдъхновението дошло от сладкото от люти чушки, което вече намира място и по рафтовете на големите магазини.
Щандът на читалището включваше още кашкавал, сирене, заешки курбан и разнообразни разядки – всичко подправено с характерната за Югоизточна България самардала. Впечатляваща беше и украсата: макет на селски двор с къща и кладенец, изработени от хляб, както и кокошки и гъби, оформени от яйца, домати и репички върху канапе от марули.
Друг силен участник в празника бе читалището на село Питово, което представи солена торта със самардала и сладки кошнички с конфитюр от червен лук и самардала.
Кулинарят Ути Бъчваров, традиционен гост на събитието, също допринесе със своята креативност. Тази година той приготви баница със самардала, докато в предходните две години беше заложил на бакла и свински уши.
Празникът не беше ограничен само до кулинарията. На главната улица на Нова Загора се проведе търговско изложение, на което гостите можеха да си закупят самардала и свързани продукти. Програмата включваше и ревю на автентични носии от различните фолклорни области на страната, както и изпълнения на народни песни и танци.
Празникът на самардалата се провежда за трета поредна година, като първото му издание бе реализирано през 2023 г. по идея на кмета Галя Захариева. С всяка следваща година интересът към събитието нараства, превръщайки го в притегателен център за кулинарни и културни ентусиасти от региона и цялата страна.
Присъединете се към нашия Телеграм
България срещу Гърция: Лято 2025 с рекорден интерес и нови пакети