
През последните седмици във Варна се наблюдава ръст на случаите на салмонела и стомашно-чревни инфекции, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Според началника на противоепидемичния контрол д-р Анка Баева, високите летни температури благоприятстват развитието на бактериите, особено когато храните се съхраняват неправилно и при занижена лична хигиена, предаде „NOVA“.
За юли са регистрирани 14 случая на салмонела, като само за седмица броят им е скочил от 2 на 9 заради взрив на инфекция в детска градина. Д-р Баева напомня, че хранителните продукти не трябва да се оставят на слънце и трябва да се спазват температурните режими за съхранение.
От началото на сезона Българската агенция по безопасност на храните е извършила около 890 проверки по морето. Дадени са 150 предписания, издадени са 29 акта и са затворени 6 обекта заради лоша хигиена или липса на разрешително. По думите на директора на ОДБХ-Варна д-р Златина Димова често персоналът не е добре обучен и подценява риска, а при приготвяне на храна за деца се препоръчва работа с ръкавици.
Санкциите за нарушения започват от 2000 лева, като най-сериозната мярка е запечатване на обекта и спиране на дейността му.
Ако човек се зарази, специалистите съветват да не се лекува сам, за да не стане носител на салмонелата за месеци и да продължи да заразява. При симптоми като обилно повръщане и чести изхождания е препоръчително посещение при личен лекар, лаборатория или инфекциозна клиника.
За намаляване на риска от заболяване, експертите напомнят: поддържайте добра лична хигиена, мийте ръцете често, консумирайте добре обработена храна и я съхранявайте в хладилни условия. При съмнение за нарушения гражданите могат да подават сигнали чрез онлайн платформата на БАБХ.
Присъединете се към нашия Телеграм
Без бензин: нова еко норма изправи бензиностанциите пред недостиг




