Съдят Саркози по обвинения в корупция

0
269
Никола Саркози
Снимка: Фейсбук, Nicolas Sarkozy

Никола Саркози е първият бивш френски президент, който бива съден по обвинения в корупция, съобщава „АФП“. Саркози е обвинен в опит да получи класифицирана информация от съдия.

Парижки съд обяви, че делото срещу Никола Саркози ще започне на 5 октомври, като ще свърши на 22-ри.

Процесът ще бъде първият от няколко разследвания за корупция срещу френския президент от 2007 до 2012 година.

Неговият предшественик Жак Ширак, бе първият президент на Франция, който трябваше да се изправи пред съда. Той бе признат за виновен през 2011 година в злоупотреба с държавни средства, докато е бил кмет на столицата.

Обвинението към Саркози е, че преди 6 години е направил опит да получи класифицирана информация от съдия чрез своя адвокат по друг случай. В замяна съдията е щял да получи помощ за пост в Монако.

Процесът срещу него и адвоката ще бъде за нарушаване на професионална тайна.

През октомври миналата година френски съд постанови, че бившият държавен глава на Франция трябва да бъде съден, тъй като президентската му кампания през 2012 година е била незаконно финансирана. Разрешеният лимит е 22.5 милиона евро, а той е използвал близо два пъти по-голяма сума. По случая все още няма обявена дата.

От прокуратурата твърдят, че Саркози е похарчил почти 43 милиона евро, опитвайки се да спечели втори мандат, но изборите бяха спечелени от Франсоа Оланд.

Последствията за него може да бъдат година затвор и глоба от 3750 евро.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments