Съдиите в Тунис се обявиха срещу президента

0
9
Съдебна зала
Снимка: Pixabay

Тунис изпадна в нов политически смут, след като президентът Каис Саид заяви вчера, че разпуска основния правен орган на страната. Това е последната от поредицата стъпки, които според критиците тласкат страната към авторитарно управление. Ръководителят на Висшия съдебен съвет обаче определи този ход като „незаконен“ и заяви, че той ще продължи да работи. Президентът от своя страна обвинява съдиите в пристрастие и корупция.

Тяхното място не е там, където стоят сега, а там, където стоят обвиняемите.“, коментира държавният глава в свое обръщение към членовете на съвета. В отговор на това от Висшия съдебен съвет заявиха, че той няма правна рамка за разпускането на органа. Членовете му обещаха да продължат да заемат местата си в независимия орган, който беше създаден през 2016 г., за да гарантира независимостта на съдебната власт.

Съдиите няма да останат безмълвни.“, предупреди Юсеф Бузакер, който е начело на Съвета.

Президентът Саид започна да укрепва властта си през юли миналата година, когато отстрани от длъжност министър-председателя и замрази работата на парламента. По-късно той преминава към управление чрез укази и обеща да пренапише конституцията. Поддръжниците на лидера приветстват действията му, насочени към изкореняване на корумпираната според тях система в страната. Политическите му опоненти обаче го обвиняват, че води страната към авторитаризъм, а председателят на парламента, чийто мандат беше прекратен, изрази солидарност със съдиите.

Бунтовете в Тунис, извършени през 2011 г. срещу автократичния лидер Зин ал-Абидин Бен Али, бяха първата крачка от поредица революции, станали известни като Арабската пролет.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments