Съдии от ВСС поискаха оставката на Лозан Панов

0
19
ВСС
Снимка: ВСС

Десет члена от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет са сметнали за недопустимо обръщението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по случая с Джок Полфрийман. Под позицията на кадровиците срещу обръщението на Панов подпис не са дали само Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева. С нея на практика те искат оставката на Панов.

Припомняме, че преди броени дни Лозан Панов призова Джок Полфрийман да бъде освободен от бежанския център в Бусманци. Мотивът му – държавата ни можела да бъде осъдена в Страсбург заради ограничаване на свободата му. Панов обвини и политиците, че се възползвал от емоциите на гражданите, за да превземат съдебната система.

Подписалите се 10 кадровици смятат, че не трябва да се допуска ангажирането на съдебната система и ползването й като трибуна за изразяване на лично мнение, още повече от председателя на ВКС. Според тях обръщенията, свързани с висящо дело нарушават независимостта на съдиите. Те смятат още, че позицията на Лозан Панов за бързо произнасяне по случая също е недопустим опит за влияние.

Кадровиците твърдят, Панов е прекрачил границата на етичните норми и законността. Те намекват, че забележките за „беззаконие и произвол“ са тотална загуба на „професионалното достойнство на тогата“.

Авторите на позицията на съдийската колегия призовават да не се запазва мълчание, когато има поставени съдии „на колене“ от председателя на ВКС. Тя завършва с призив към Лозан Панов да поеме отговорност „от грубото потъпкване на българските закони, професионалния си дълг и чест“.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от