Съдбата на Асандж остава несигурна, Великобритания обмисля екстрадицията му в САЩ

0
133
Джулиан Асандж
Снимка: Wikimedia Common

Почти десетилетие след като уебсайтът WikiLeaks предизвика гнева на Вашингтон, публикувайки поверителни американски документи, Лондонски съд ще започне изслушване в понеделник, за да реши дали създателят на страницата Джулиан Асандж ще бъде екстрадиран в САЩ, пише „Reuters“.

Герой за своите почитатели, Асандж е определян от критиците като опасен враг на Щатите, подкопал държавната сигурност. Самият той твърди, че екстрадицията му е политически изгодна за засегнатите от неговите разкрития. 48-годишният мъж е издирван от САЩ по обвинения в 18 криминални дела, свързани със заговор за проникване в правителствени компютри и шпионаж. Ако бъде признат за виновен, Асандж може да прекара десетилетия в затвора.

Вече минаха близо 10 месеца, откакто създателят на WikiLeaks беше принуден да напусне Еквадорското посолство в Лондон, където се укриваше в продължение на седем години. Съдия Ванеса Барайцер ще изслуша аргументи за и против екстрадицията му в САЩ.

Според адвоката на Асандж Дженифър Робинсън, неговият случай може да доведе до криминализиране на дейности от решаващо значение за разследващите журналисти. Тя добавя, че работата му безпрецедентно показва истината за това как Щатите водят войните в Ирак и Афганистан. Робинсън обяснява:

„Коментираме доказателства за военни престъпления и убийства на невинни хора. Предоставен е забележителен ресурс за онези от нас, които се стремят да изобличат злоупотребите на правителствата.“

WikiLeaks разгневи Вашингтон, като публикува информация за стотици хиляди секретни дипломатически връзки, изложили на критика американските лидери от страна на руския президент Владимир Путин и членовете на кралското семейство на Саудитска Арабия.

Асандж стана международно известен през 2010 г., когато WikiLeaks публикува класифицирано американско видео на военните, заснело нападение през 2007 г. от хеликоптери Apache в Багдад. В проведената атака загиват около десет души, включително двама служители от новинарския екип на Reuters.

Предстоящото съдебно заседание в Лондон няма да определи дали Асандж е виновен, а само дали искането за екстрадиция покрива изискванията, определени в договор през 2003 г. между Великобритания и САЩ. Според критиците, това споразумение е сключено в полза на САЩ.

Барайцер беше приела делото да започне следващата седмица, преди то да се отложи до 18 май, когато ще бъде възобновено отново за още три седмици, предоставяйки възможност на двете страни да съберат повече доказателства.

Адвокатите на Асандж защитиха по време на предварителните изслушвания тезата, че на обвиняемия се търси отговорност за политически престъпления, а договорът забранява екстрадицията на такова основание.

Тръмп е предложил да помилва Асандж, ако последният потвърди, че Русия няма нищо общо с публикациите в WikiLeaks на имейли от Демократическата партия през 2016 г., предаде адвокатът му пред съда в Лондон тази седмица. От Белия дом отхвърлиха тези твърдения.

Ще бъдат представени и медицински доказателства, публични доноси от водещи американски политически фигури и подробности от случая с Челси Манинг, бивш анализатор на разузнаването в САЩ, която през 2013 г. беше осъден от военния съд на страната за шпионаж и други свързани престъпления. Защитата на Асандж планира да извика близо 21 свидетеля в негова полза.

През 2012 г. Джулиан Асандж намери убежище в лондонското посолство на Еквадор, за да избегне екстрадиция в Швеция по повод обвинения за сексуални престъпления, по които по-късно бе оправдан. Асандж потвърди своята невинност, заявявайки опасенията си, че в крайна сметка ще бъде изпратен обратно в САЩ.

Превод: Валерия Илиева

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments