Съдът в Хасково пусна у дома трафикант, пренесъл през границата хероин за над 3 милиона лева

0
15
Съдебна палата в Хасково
Съдебна палата в Хасково. Снимка: Прокуратура на Република България

Окръжният съд в Хасково пусна под домашен арест турчина Б. Е., който е обвинен за това, че без надлежно разрешително е пренесъл през границата на страната хероин с тегло 39,710 кг на стойност 3 573 900 лева. Магистратите заседаваха по частно наказателно дело, образувано по искане за изменение на мярката му за неотклонение. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

В съдебна зала представителят на Окръжна прокуратура-Хасково изрази становище, че от момента на първоначалното вземане на мярка за неотклонение по делото са настъпили нови обстоятелства, които по същество налагат ревизия на взетата най-тежката мярка „задържане под стража“. Той пледира обжалваното определение да бъде отменено и съдът да вземе по-лека мярка за неотклонение, поради достатъчния обем доказателства, събрани за разкриване на обективната истина.

В мотивите си съдът достигна до извод, че досъдебното производство е в своя краен етап, като са събрани  всички доказателства и доказателствени средства, които не налагат продължаването на най-тежката мярка за процесуална принуда. От друга страна, се установява, че за по-малко от 4 месеца са извършени редица процесуално-следствени действия, които според съда не подкрепят в достатъчна степен обоснованото предположение, което да обоснове продължаването на мярката за процесуална принуда „задържане под стража“.

Допълнително съдът прие, че  единствено и само от тежестта на предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Б. Е. е обвинен, не може да наложи извод за опасност същият да извърши друго престъпление. Отчита се и обстоятелството, че обвиняемият Б. Е. в граждански брак с лице, което е българска гражданка, както и че същата има постоянен адрес в България. С тези съображения съдът стигна до извода, че подходящата мярка, която да гарантира своевременното приключване на наказателното производство с участието на обвиняемия е „домашен арест“.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Пловдив в 3-дневен срок, считано от датата на постановяването и обявяването му в съдебно заседание, като в случай на постъпила жалба и/или протест, делото е насрочено за разглеждане от Апелативен съд-Пловдив.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments