Съдът в Хасково остави в ареста пакистанец, обвинен в сексуална експлоатация на деца

0
39
Момиче
Момиче. Снимка: Freepik.com

48-годишният пакистански гражданин Х.Ш., който е задържан връзка с международно издирване по изпълнение на Европейска заповед за арест, остава за постоянно в ареста. Това реши днес Окръжен съд-Хасково в открито съдебно заседание.

Х.Ш. е задържан на 26 ноември на граничен контролно-пропускателен пункт /ГКПП/ „Капитан Андреево“ при влизане в страната с влак.

Заповедта е издадена от Районен съдия в Магистратски съд-Шефийлд, Великобритания, за три престъпления. Първото е за сексуална експлоатация на деца, наказуемо с „Лишаване от свобода“ за срок до десет години. Второто престъпление е, че не се е предал в ареста в Шефийлд без да има основателна причина, след като е бил освободен под условия в хода на наказателното производство, наказуемо с наказание „Лишаване от свобода“ за една година.

Третото престъпление отново е свързано с това, че не се е предал в ареста възможно най-скоро след това, когато това е било разумно осъществимо, след като е бил освободен под условия в хода на наказателното производство.

Окръжен съд-Хасково прие, че представената Европейска заповед за арест отговаря на всички изисквания по чл. 37 от ЗЕЕЗА и Приложението към него, която е издадена за това, че спрямо Х.Ш. се провежда наказателно производство за извършените престъпления. 

Съдът прие, че е налице обоснованото предположение за извършено престъпление по смисъла на чл. 64 от НПК. Констатира се, че извършеното деяние има двойна наказуемост. Обвиняемият е чужд гражданин и няма каквато и да е връзка с Република България и дълго време е пребивавал в страни, които не се членове на Европейския съюз, което налага вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“, като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по предаване на исканото лице.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments