Съдът в Дупница намали глобата на ТЕЦ „Бобов дол“ за замърсяване на въздуха с отпадъчни газове

0
51
ТЕЦ Бобов дол
ТЕЦ Бобов дол. Снимка: Искра.бг

Районният съд в Дупница наложи глоба в размер на 150 000 лева на ТЕЦ „Бобов дол“. Причина за санкцията е за изпускане на вредни газове в атмосферата, което  установено при проверка на Регионалната инспекция по околна среда и водите /РИОСВ/ през миналата година.

Проверката е извършена след подаден сигнал от жителите на Големо село край Бобов дол. Екоинспекторите установили, че през незатворена клапа на 200-метровия комин се изпускат непречистени и неорганизирани емисии от работата на котел 1 представляващи отпадъчни газове, без пречистване през сероочистваща инсталация, които са били насочени и изпускани директно  в атмосферата.

През април месец тази година съставеният акт е обжалван. Съдът е преценил, че наказателното постановление следва да бъде изменено частично относно размера на наложената имуществена санкция, който следва да бъде намален от 200 000 на 150 000 лева като по-реална и справедлива.  

Така наложените санкциите на топлоелектрическата централата вече възлизат на около 800 000 лева, показват разчетите на Министерството на околната среда и водите. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments