Съдът реши: Община Русе ще трябва да плати 25 000 лева обезщетение на пешеходка

1
654
Община Русе
Община Русе. Снимка: Архив

Решението на Окръжен съд–Русе, с което е била осъдена Община Русе да заплати на Н. Й. 25000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди вследствие на падане върху пешеходна пътека. Това е било потвърдено от тричленен състав на Апелативния съд и влезе в законна сила, съобщиха от съда.

На 12.12.2020 г. около 12:55 часа 66-годишната жена тръгнала да пресича бул. „Скобелев“ на пешеходната пътека срещу политически офис. Още в самото начало се подхлъзнала, паднала и получила фрактура на дясната бедрена кост. В този участък на пътното платно е имало положена боя от месец юли 2020г., която е била амортизирана в известна степен. Освен това, е имало и непочистен сняг, по-точно киша. Пострадалата била откарана в болница, където на 16.12.2020 г. е била оперирана с поставяне на метална остеосинтеза, от която е частично отстранен един от компонентите при последваща операция на 15.09.2021г. Била е проведена и рехабилитация в продължителен период от време.

За изясняване на фактическата обстановка, Окръжен съд–Русе е назначил съдебно-медицинска експертиза и съдебно-техническа експертиза. Според първото вещо лице, възстановителният период при такава травма бил 8-9 месеца и при Н. Й. не са възникнали усложнения по време на лечението. Експертът, изготвил техническата експертиза не е могъл да каже с категоричност дали подхлъзването и падането на ищцата е било в резултат на боята или поради непочистения сняг, или вследствие и на двата фактора.

Според Окръжен съд–Русе, Община Русе би следвало да отговаря както за качеството на вложената върху пешеходната пътека боя, така и за почистването на улиците от падналия сняг. Останало е недоказано твърдението на ответника, че Н. Й. е била с неподходящи за зимните условия обувки. За претърпените от жената болки и страдания, Община Русе е била осъдена да й заплати 25000 лева ведно със законната лихва от 12.12.2020 г., както и разноските по делото.

Въззивната инстанция е счела, че Окръжен съд–Русе е изяснил правилно фактическата обстановка въз основа на всестранен и подробен анализ на всички събрани по делото доказателства, поради което е потвърдила изцяло решението и то вече е окончателно.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Иванушка
Иванушка
1 година по-рано

Провериха ли я за дрога или алкохол? И аз така един път паднах от велосипеда и си разбих черепа, ама бях пийнал и не съм търсил вина в общината. Ама то зависи кой си. Човек е човек, когато е човек на голям човек. То излиза, че винаги като завали сняг, можеш да осъдиш общината, щото не е почистила внимателно всеки сантиметър път от сняг. И все пак, обувките ѝ били ли са подходящи или не? Ами ако е била с кънки?