Съдът реши: Митьо Очите остава в ареста

0
172
Димитър Желязков
Снимка: Фейсбук, Димитър Желязков

Димитър Желязков, известен още като Митьо Очите, остава в ареста след като днес Специализираният съд му наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Магистратите взеха решението, въпреки твърденията на адвоката му Илиян Василев, че здравословният статус на клиента му е влошено, а условията в ареста биха се отразили зле върху него.

„Подзащитният ми е с 96% инвалидност от ТЕЛК-комисия от лятото на миналата година. Има неизвадени проектили от тялото и вече близо 24 часа се държи без лекарска помощ. А дори и в момента кърви“, заяви адвокатът на Желязков Илиян Василев. И настоя за провеждане на спешен медицински преглед. Магистратите уважиха това искане.

Медицински екип преглежда Желязков повече от час.

„Снощи в 23:30 часа е проведен медицински преглед. Съдът изиска този документ. Аз не мога да се ангажирам с това, което пише в него“, припомни от своя страна наблюдаващият делото прокурор Евгения Станкова.

По-рано през деня Митьо Очите обясни, че смята обвиненията към него за несериозни и единственото, за което се притеснява е здравословното му състояние.

„Отидох на лекар в Турция. Там съм опериран. Имам документи, бях на преглед, а те ме арестуваха“, подчерта той.

Митьо Очите коментира още, че има повдигнати обвинения и срещу дъщеря му, но не знае за какво са.

Желязков обясни, че не се е явил в съда, защото не му е била пусната призовка. По думите му обвиненията срещу него се крепят на слухове и анонимни свидетели.

На 2 август 2018 г. Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП задържа организирана престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици, която е действала по Южното Черноморие и се е ползвала с влияния и в страната. При акцията бяха задържани 20 души и проверени десетки адреси. От тях в ареста останаха само шестима, пише агенция „Фокус“.

За смятания за лидер на групата Димитър Желязков – Очите беше издадена международна заповед за арест и той беше задържан два дни по-късно в Истанбул заедно с още седем души, сред които Бенчо Бенчев – зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, и Несрин Узун – бивш народен представител и бивш кмет на Община Руен.

На следващия ден Бенчев и Узун бяха предадени на българските власти, но Желязков остана в ареста в Истанбул в очакване да бъде екстрадиран у нас.

На 5 декември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че турският съд е дал съгласие за екстрадицията на Димитър Желязков и остава това да направи и турският министърът на правосъдието. На 15 февруари на летище София задочно обвиненият български гражданин бе върнат у нас и предаден на разследващия екип. Фактическото предаване е било осъществено в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул в съответствие с предложения от ГД „Охрана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е бил одобрен и от турското министерство на правосъдието.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments