Съдът пусна на свобода петимата полицаи, обвинени за убийството на Чората

0
48
Съдебно решение. Снимка: Пиксабай
Съдебно решение. Снимка: Пиксабай

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото срещу петимата полицаи, обвинени за убийството на Ангел Димитров по прякор Чората. Той почина при акция „Респект“ на 10 ноември 2005 година в Благоевград.

За смъртта му бяха обвинени Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски.

След 14 години през април 2019 ВКС ги осъди на по 7 години затвор. Главният прокурор Сотир Цацаров и петимата обвиняеми обаче поискаха преразглеждане на делото. Тяхното желание беше одобрено от върховните магистрати и процесът ще се гледа от нов състав на касационната инстанция.

Освен това присъдите им, издадени в края на април, бяха отменени, предаде „NOVA“. Така петимата полицаи бяха пуснати на свобода.

Решението на съда не подлежи на обжалване. Мотивите на 5-членния състав да върне делото за ново разглеждане все още не са ясни.

Решението беше взето броени часове, след като президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи от поста обвинител номер едно Сотир Цацаров. Той подаде оставка, за да оглави Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments