Съдът позволи на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си

1
31
Джулиан Асандж
Снимка: Wikimedia Common

По-рано днес основателят на сайта за разкрития „WikiLeaks“ Джулиан Асандж получи позволение да обжалва екстрадицията си в САЩ, след като пред Върховния съд на Лондон той заяви, че може да не успее да се позове на правото си на свобода на словото пред американския съд, съобщи “Reuteres”.

Роденият в Австралия 52-годишен Асандж е обект на 18 обвинения от страна на САЩ, почти всички по Закона за шпионажа, свързани с масовото публикуване на секретни американски документи на платформата на „WikiLeaks“. Според експерти това са най-сериозните нарушения в областта на сигурността от този тип в историята на американската армия.

През март Върховният съд на Лондон предостави на компютърния експерт временно разрешение да обжалва с мотива, че може да бъде дискриминиран като чуждестранен гражданин, но призова САЩ да представят гаранции. След изслушването днес двама висши съдии заявиха, че аргументът на Асандж, че може да не успее да се позове на правото си на свобода на словото по Първата поправка на САЩ, следва да бъде  уважен, което обаче едва ли ще се случи в рамките на няколко месеца.

Новината бързо предизвика радостни възгласи от стотици поддръжници, които се бяха събрали пред сградата на съда, развявайки жълти лентички и плакати с думите:

„Свободен, свободен Джулиан Асандж!“.

„Като семейство сме облекчени, но докога може да продължава това? Съединените щати трябва да се запознаят със ситуацията и да прекратят това дело сега. Сега е моментът да го направят,“, коментира съпругата на Асандж, Стела, която се появи в съда заедно с брат му и баща му. Тя отправи обръщение към поддръжниците, като изтъкна, че този ход бележи повратна точка.

Самият Асандж не присъстваше лично на заседанието, което според адвоката му се дължи на здравословни причини. Министерството на правосъдието на САЩ отказа да коментира официално висящо съдебно дело.

Американските прокурори заявиха, че обвиняемият може да „поиска да се позове“ на защитата, която Първата поправка на Конституцията предоставя на американските граждани, и че няма да бъде дискриминиран заради националността си. В отговор на това правният му екип отбеляза, че американският съд няма да бъде обвързан с това.

„Казваме, че това е откровено неадекватна гаранция,“, сподели пред съдиите адвокатът на Асандж, Едуард Фицджералд.

Съдът също така стигна до заключението, че обжалването от страна на Асандж трябва да се отнася за всички 18 обвинения, а не само за три, както твърдяха адвокатите на САЩ. Вместо това обаче беше прието отделно уверение от страна на САЩ, че основателя на скандалния сайт няма да бъде осъден на смърт.

Както е известно, „WikiLeaks“ публикува стотици хиляди секретни военни документи на САЩ, касаещи войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак, както и множество дипломатически телеграми. През април 2010 г. на страниците на сайта дори беше публикуван класифициран видеозапис, показващ атака с американски хеликоптер през 2007 г., при която в иракската столица Багдад загинаха десетина души, включително двама служители на “Reuters”. Американските власти твърдят, че действията на Асандж са били безразсъдни, накърнили са националната сигурност на страната и са застрашили живота на агентите.

Международният наказателен съд поиска ареста на Нетаняху и лидерите на „Хамас“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments