Съдът остави в ареста хванатите с подкуп служители на ИАРА

0
203
Съдебна палата
Снимка: Искра.бг

Окръжният съд в Бургас остави за постоянно в ареста хванатите с подкупи от по 1000 лева служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Христо З. и Веселин А. са поискали и получил парите съответно от лицата Ж. С. и С. Д., за да не извършат проверки за неправомерен риболов.

Подкупът е поискан чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение.

Целта на мерките за неотклонение е да се попречи на обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление. Според магистратите реалната опасност за това е налице.

„В случая по текста, по който двамата обвиняеми са били привлечени като обвиняеми, законодателят предвижда „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, както и глоба, и лишаване от права, т.е. е безспорно, че се касае за тежко умишлено престъпление.“, посочи Окръжен съд – Бургас.

Според магистратите до този момент може да се направи обосновано предположение, че инкриминираното деяние е извършено и то е извършено именно от двамата обвиняеми. Нещо повече, събрани са и данни за вероятност деянието да не е извършено еднократно, а в по-продължителен период от време.

„Не може да не бъде взета предвид и изключително високата степен на обществена опасност на самото деяние.“, допълни съдебната инстанция и още „следователно е налице реална опасност обвиняемите да извършат друго престъпление“.

Двамата служители на ИАРА бяха задържани при зрелищна спецакция в Поморие на 10 март.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments