Съдържанието на метилживак в рибите се покачва

0
19
Риба тон
Илюстративна снимка: Пиксабей

Съдържанието на токсичния живак в рибата тон и треската се повишава, а причините – климатичните промени и прекомерният риболов. Ако бъдещите майки консумират рибни продукти, съдържащи високи количества на метилживак по време на бременността, това може да доведе до неврологични проблеми при децата, предаде „24 часа“.

Учени от Харвардския университет съобщават, че за три десетилетия метилживакът в треската се е увеличил с 27 процента, а при рибата тон – с 23. Изследването е проведено с риби, обитаващи залива на Мейн в Атлантическия океан.

Това органично съединение е способно да нанесе сериозни поражения върху нервната система, особено по време на третото тримесечие от бременността, когато мозъкът се развива най-бързо.

От дълги години на бременните се казва да избягват да се хранят с риба меч и акула, но треската е една от препоръчителните храни в САЩ, като богат източник на протеини и хранителни вещества.

Според специалистите затоплените морета и океани завишават енергийните нужди на дребните риби, в резултат на което те поглъщат и повече плячка, съдържаща метилживак. На свой ред те пък са изяждани от рибата тон, което повишава стойностите на съединението в нея.

Прекомерният риболов на дребни риби като херинга и сардина променя храненето и на атлантическата треска, принуждавайки я да поглъща по-едри екземпляри и омари, чиито нива на метилживак са по-висок и съответно се повишава и в нея.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от